Mentor Magazin - 1118 Budapest, Mťnesi ķt 11-13. - Telefon/fax: 269-2730 - Telefon: 301-0077      Belťpťs - RegisztrŠciů - 2019. januŠr 21., hťtfű
F’OLDAL R”LUNK HÕREK PROGRAMAJŃNL” A MAGAZIN ARCHÕVUM M…DIAAJŃNLAT PARTNEREINK
ARCHÕVUM 
UgrŠs a legutůbbi kommentekhez!
Keresťs ebben a rovatban
Az archŪvum lapszŠmai
Az archŪvum laprovatai
A lap szerzűi

A megnyitott lapszŠm: T√°mpont - 2005/10. sz√°m
T√°mpont, 2005/10. sz√°m 
Domokos Zsuzsa
Kísérletek az órán
  
Amikor m√©g j√°rtak szakfel√ľgyel√Ķk a tan√°rok √≥raira, azt dics√©rt√©k meg els√Ķsorban, aki sz√°mos AV-eszk√∂zt (lemezj√°tsz√≥, magn√≥, √≠r√°svet√≠t√Ķ, aspektomat) haszn√°lt, √©s minden anyagot szeml√©ltetett az √≥r√°in. Ez volt az √©rt√©kel√©s els√Ķdleges szempontja mind az √°ltal√°nos, mind a k√∂z√©piskol√°ban. Ezt v√°rt√°k el minden szaktan√°rt√≥l – a testnevel√©st kiv√©ve. Napjainkban m√°r nem kell megszakadnunk a cipeked√©sben, ha be akarjuk vezetni a korszer√Ľbb, szeml√©ltet√Ķ oktat√°st, hiszen a CD-√©n hang- √©s vide√≥k√©p egyar√°nt megtal√°lhat√≥. M√©gsem „divat” a szeml√©ltet√©s...

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 0. oldal
Bayer Gizella
Korszer√Ľ, haszn√°lhat√≥ tank√∂nyveket az iskol√°kba!
  
Mivel a tapasztalatok szerint a korszer√Ľtlens√©g jellemzi a tank√∂nyvk√≠n√°lat k√©tharmad√°t, az oktat√°si t√°rca a tank√∂nyvj√≥v√°hagy√°s teljes √°talak√≠t√°s√°t tervezi, szab√°lyozn√°k p√©ld√°ul az idegen szavak haszn√°lat√°t, a sz√∂vegek √©s az illusztr√°ci√≥k ar√°ny√°t – jelentette be Magyar B√°lint.

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 3. oldal

Dr. Karlovitz J√°nos
Megalakult a Pedagógus Civil Fórum
  
Tank√∂nyvesek Orsz√°gos Sz√∂vets√©ge (TANOSZ) m√©g a ny√°ri k√∂zgy√Ľl√©s√©n hat√°rozta el, hogy az eddigi, a di√°kok √©s tan√°raik √°ltal megszavazhat√≥ „tank√∂nyvi tetsz√©sd√≠j” mellett √ļjabb elismer√©seket szervez. A kiemelked√Ķ munk√°ss√°got felmutat√≥ tank√∂nyvszerz√Ķk k√∂z√ľl √©vente maximum t√≠zen az „√Črdemes Tank√∂nyv√≠r√≥” kit√ľntet√Ķ c√≠met nyerhetik el, amit eddig hatan kaptak meg.

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 3. oldal
Szalay S√°ndor
Szakmai és kiadói (ön)kontroll
  
√Črdekes, a tank√∂nyvj√≥v√°hagy√°s jelenlegi rendj√©t alapjaiban megk√©rd√Ķjelez√Ķ √≠r√°s jelent meg a T√°mpont augusztus-szeptemberi sz√°m√°ban Koller Mariann toll√°b√≥l. Vitairatom m√°sik √∂szt√∂nz√Ķje a Tank√∂nyves V√°llalkoz√≥k Orsz√°gos Test√ľlete honlapj√°n (http://www.tankonyveskamara.hu) szeptember elej√©t√Ķl olvashat√≥ – a jelenleg √©rv√©nyben l√©v√Ķ elj√°r√°srendre vonatkoz√≥an t√∂bb pontatlans√°ggal tark√≠tott – gondolatok voltak. Nem k√≠v√°nok kit√©rni azokra az ut√≥bbi hetekben megszaporodott √≠r√°sokra, amelyek k√ľl√∂nb√∂z√Ķ forr√°sokra hivatkozva, n√©ha azokt√≥l teljesen elvonatkoztatva jelentek meg k√ľl√∂nf√©le sajt√≥term√©kekben.

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 4. oldal

Domokos Zsuzsa
A tank√∂nyv legyen vonz√≥ √©s k√∂z√©rthet√Ķ
  
Moh√°csy K√°roly a ny√°r k√∂zep√©n √ľnnepelte nyolcvanadik sz√ľlet√©snapj√°t: augusztus 20-√°n lak√≥helye, Sz√©kesfeh√©rv√°r d√≠szpolg√°rai k√∂z√© v√°lasztotta, az irodalomtank√∂nyveit kiad√≥ Kr√≥nika Nova vezet√Ķi, szerkeszt√Ķi pedig a Tank√∂nyvesek Orsz√°gos Sz√∂vets√©g√©vel egy√ľtt kis √ľnneps√©get szerveztek neki. A TANOSZ nemr√©giben alap√≠totta a kiemelked√Ķ munk√°ss√°got felmutat√≥ tank√∂nyvszerz√Ķk sz√°m√°ra az „√Črdemes Tank√∂nyv√≠r√≥” kit√ľntet√Ķ c√≠met, amelyet √©vente maximum t√≠zen kaphatnak meg. E kit√ľntet√©st els√Ķk√©nt a 80 √©ves Moh√°csy K√°roly vehette √°t a Kr√≥nika Nova Kiad√≥ban szervezett meghitt √∂sszej√∂vetelen a kiad√≥ eleg√°ns meglepet√©s√©vel, a kiz√°r√≥lag az √Ķ sz√°m√°ra, r√≥la k√©sz√≠tett sz√©p, sz√≠nes √©letrajzi k√∂nyv sz√°mozott p√©ld√°ny√°val egyetemben. A kit√Ľn√Ķ tan√°r, a legsikeresebb tank√∂nyvszerz√Ķ, a b√ľszke sukor√≥i gazda napjainkban is figyelemmel k√≠s√©ri az olvas√≥v√° nevel√©s helyzet√©t, ann√°l is ink√°bb, mivel k√∂z√©piskol√°soknak k√©sz√≠tett irodalomtank√∂nyveit √©vtizedek √≥ta, a mai napig haszn√°lj√°k az iskol√°k. Az √ľnnepi alkalom aprop√≥j√°n k√©rt√ľk meg, hogy v√°laszoljon a T√°mpont n√©h√°ny k√©rd√©s√©re.

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 5. oldal
F√°bry Ilona
A m√Ľvel√Ķd√©s hete
  
√Ātj√°r√≥ban a tud√°s c√≠mmel tartotta meg a Magyar Pedag√≥giai T√°rsas√°g szeptember 30-√°n √ļj belv√°rosi irod√°ja m√Ľeml√©k passz√°zs√°ban (a Bp. V. Pet√Ķfi S. u. 3. sz. alatt) „A m√Ľvel√Ķd√©s hete – tanul√°s √ľnnepe” elnevez√©s√Ľ civil kezdem√©nyez√©s, a Lifelong Learning jegy√©ben hagyom√°nyosan sorra ker√ľl√Ķ orsz√°gos, s√Ķt EU-szint√Ľ programfolyam el√Ķrendezv√©ny√©t.

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 6. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
K√∂nyvt√°rostan√°rok √Ķszi szakmai napja
  
Az Orsz√°gos Pedag√≥giai M√ļzeum (OPKM) d√≠szterm√©ben (1089 Budapest, K√∂nyves K√°lm√°n k√∂r√ļt 40.) tartotta √Ķszi szakmai napj√°t a K√∂nyvt√°rostan√°rok Egyes√ľlete (KTE) okt√≥ber 13-√°n.

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 6. oldal
Kojanitz László
Angol történelemtankönyvek bemutatása I.
  
Nemr√©giben alkalmam ny√≠lt h√°rom angol √©s n√©gy magyar t√∂rt√©nelemtank√∂nyv √∂sszehasonl√≠t√≥ vizsg√°lat√°ra. Mind a h√©t kiv√°lasztott tank√∂nyv a 14-15 √©vesek sz√°m√°ra k√©sz√ľlt, s mindegyik a XX. sz√°zad t√∂rt√©nelm√©t dolgozta fel. A II. vil√°gh√°bor√ļ bemutat√°sa term√©szetesen mindegyikben fontos helyet foglal el. Ez√©rt ad√≥dott a lehet√Ķs√©g, hogy ennek a t√©m√°nak a bemutat√°sa kapcs√°n pr√≥b√°ljunk k√©pet nyerni a tank√∂nyvek k√∂z√∂tti hasonl√≥s√°gokr√≥l √©s k√ľl√∂nbs√©gekr√Ķl.

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 7. oldal

Federmayer Katalin
Jót s jól..., avagy
  
Sz√°mos tudom√°nyos √©rtekez√©s t√°rgya lehetne annak vizsg√°lata, mik√©nt form√°l√≥dott, csiszol√≥dott az ut√≥bbi tizen√∂t √©vben a t√∂rt√©nelemoktat√°s tartalma √©s m√≥dszertana. Az ideol√≥giai √©s m√≥dszertani √ļtkeres√©s z√Ľrzavar√°n t√ļljutva – √ļgy t√Ľnik fel – lassan eljutunk ahhoz a megold√°shoz, amely letisztult tematik√°j√°val √©s metodik√°j√°val egyre t√∂k√©letesebben szolg√°lja a t√∂rt√©nelemoktat√°s √ļjrafogalmazott c√©ljait: a k√©szs√©gek fejleszt√©s√©t √©s a l√©nyegl√°t√≥ meg√©rt√©st.

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 8. oldal
Domokos Zsuzsa
A demokr√°cia jelz√Ķi
  
Okt√≥berben illik elgondolkodnunk k√©t forradalmon. Ama bizonyos „Nagy Okt√≥berin”, azaz a november 7-ein, amelyet √©vtizedekig √ľnnepelt „a vil√°g egyhatoda”, abban a hiszemben, hogy ez az emberi t√°rsadalom fejl√Ķd√©s√©nek cs√ļcsa, √©s a magyar 56-on, amelyet ellenforradalomb√≥l n√©pfelkel√©ss√©, majd szabads√°gharcc√°, v√©g√ľl forradalomm√° min√Ķs√≠tett√ľnk √°t. E t√©pel√Ķd√©sben nagy seg√≠ts√©get jelent az Urbis K√∂nyvkiad√≥ Mesterek mesterei sorozat√°ban dr. Kondorosi Ferenc nemr√©giben megjelent k√∂nyve, A mi jogunk.

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 9. oldal

N. Veszprémi István
Budapest harmadik vir√°gkora?
  
A helyt√∂rt√©net egyre nagyobb divat napjainkban, vid√©ken is. Budapest azonban manaps√°g nem j√≥ p√©lda a lok√°lpatriotizmusra, mivel lak√≥i szemmel l√°that√≥an nem szeretik. Mintha 23 kis mag√°nf√∂ldes√ļr birodalm√°ban √©ln√©nk. Mintha minden fejleszt√©sb√Ķl hi√°nyozna az √∂sszehangolts√°g. A m√ļlt v√°ros√©p√≠t√©s√©t, valamint a j√∂v√Ķbeni terveket ismerhetj√ľk meg a Juharos R√≥bert √°ltal szerkesztett Hogyan √©p√ľlj√∂n Budapest? c√≠m√Ľ k√∂nyvb√Ķl – azok k√∂zrem√Ľk√∂d√©s√©vel, akik szeretik √©s f√©ltik f√Ķv√°rosunkat.

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 11. oldal
Kálmán József
Tan√≠tsunk fizik√°t – korszer√Ľen!
  
Az ut√≥bbi id√Ķben egyre t√∂bb kritik√°t hallunk jelenlegi tank√∂nyveinkr√Ķl. A felvetett probl√©m√°k nem mai
kelet√Ľek. Ebben az √≠r√°sban nem a kritika a c√©l, csup√°n szeretn√©nk bemutatni a fizika 7. √©s 8. √©vfolyam√°nak sz√≥l√≥ tank√∂nyvcsal√°dot, amely rem√©nyeink szerint kiindul√≥pontja lehet a term√©szettudom√°nyos tank√∂nyvek korszer√Ľs√≠t√©s√©nek.

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 13. oldal

Tóth László
Kísérletek a fizikaérettségin
  
A k√©tszint√Ľ √©retts√©gi az elm√ļlt tan√©vben mutatkozott be. A r√©szleteket t√∂bb √©ves tapasztalatgy√Ľjt√©s nyom√°n dolgozt√°k ki, pr√≥ba√©retts√©gi lebonyol√≠t√°s√°val k√©sz√≠tett√©k el√Ķ. A fizika tant√°rgy eset√©ben k√ľl√∂n neh√©zs√©get jelentett, hogy az √©retts√©giz√Ķknek k√∂z√©p- √©s emelt szinten is m√©r√©seket √©s k√≠s√©rleteket kellett v√©gezni√ľk, valamint tudom√°nyt√∂rt√©neti ismereteikr√Ķl is sz√°mot kellett adniuk. Ehhez m√°r taneszk√∂zcsomag √©s k√ľl√∂n k√∂tet √°ll a di√°kok √©s a tan√°rok rendelkez√©s√©re.

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 14. oldal
Dr. Szatm√°ri Endre
Tanulás és gyakorlati tudás
  
„Az orsz√°gban v√©gtelen sok eszess√©g van, de kev√©s igazi gyakorlati tud√°s” – olvashatjuk a k√∂nyv bevezet√©s√©ben a Sz√©chenyi napl√≥j√°b√≥l vett id√©zetet, Metternich Magyarorsz√°gr√≥l alkotott v√©lem√©ny√©t. Ak√°r „Tanul√°s √©s gyakorlati tud√°s” is lehetne dr. Nagy L√°szl√≥, az ismeretek alkalmaz√°s√°nak pszichol√≥giai probl√©m√°ir√≥l √≠rott k√∂nyv√©nek c√≠me; hiszen a tanul√°st√≥l, ismeretelsaj√°t√≠t√°st√≥l az alkalmaz√°son kereszt√ľl vezet az √ļt a gyakorlati, a cselekv√Ķ tud√°shoz.

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 16. oldal

Domokos Zsuzsa
Iskola, kult√ļra, hist√≥ria
  
A rohan√≥ √©let mag√°val hozza, hogy minden ig√©nyes √©rtelmis√©gi √ļgy √©rzi, naponta lemarad valami n√©lk√ľl√∂zhetetlen, fontos inform√°ci√≥r√≥l. J√≥ teh√°t, hogy kedvelt foly√≥irataink mindig belef√©rnek az „isit√°sk√°nkba”, √©s mindig „k√©zn√©l vannak”, a szitokszav√ļ k√ľlv√°rosi buszokon is. Azaz, h√≠rek szerint csak voltak. F√©l√Ķ, t√°mogat√°s h√≠j√°n az Iskolakult√ļra, amelyet a P√©csi Tudom√°nyegyetem eddig az Oktat√°si Miniszt√©rium
t√°mogat√°s√°val adott ki, s amely az innovat√≠v pedag√≥gusok sz√°m√°ra mindig szolg√°lt √ļjdons√°ggal, megsz√Ľnik. Rem√©lhet√Ķleg nem lesz a pedag√≥giai √©s a sajt√≥t√∂rt√©net e jeles lapj√°b√≥l is hist√≥ria.

T√°mpont - 2005/10. sz√°m – 17. oldal
© 1998-2007 WWW.MENTORMAGAZIN.HU – A megķjult Mentor Magazin honlapja. IMPRESSZUM
A honlap anyagai szabadon letŲlthetűk. A kŁlŲnleges jogokat kŁlŲn jelezzŁk.
AdminisztrŠtor: admin@mentormagazin.hu. A szerkesztűsťg cŪme: info@mentormagazin.hu