Mentor Magazin - 1118 Budapest, Mťnesi ķt 11-13. - Telefon/fax: 269-2730 - Telefon: 301-0077      Belťpťs - RegisztrŠciů - 2019. januŠr 21., hťtfű
F’OLDAL R”LUNK HÕREK PROGRAMAJŃNL” A MAGAZIN ARCHÕVUM M…DIAAJŃNLAT PARTNEREINK
ARCHÕVUM 
UgrŠs a legutůbbi kommentekhez!
Keresťs ebben a rovatban
Az archŪvum lapszŠmai
Az archŪvum laprovatai
A lap szerzűi

A megnyitott lapszŠm: T√°mpont - 2005/4. sz√°m
T√°mpont, 2005/4. sz√°m 
Domokos Zsuzsa
Mondd (f)el!
  
Nagymamakor√ļ ismer√Ķs√∂mmel egy √©retts√©gi tal√°lkoz√≥n arr√≥l besz√©lgett√ľnk, hogy nehezebb-e a mai gyerekeknek helyt√°llniuk az iskol√°ban. Neki m√°r vannak unok√°i, √©s gazdag tapasztalatai is, hiszen a gyerekek √©ppen a rendszerv√°lt√°s tizen√∂t √©v√©t „√©lvezt√©k” v√©gig, mint tanul√≥k...

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 1. oldal
Bayer Gizella
Konferencia a tank√∂nyvhelyzetr√Ķl
Az OKNT bízik abban, hogy választ találnak a legfontosabb kérdésekre
  
J√ļnius 1-j√©n a tank√∂nyvhelyzet teljes problematik√°j√°nak √°ttekint√©s√©re konferenci√°t szervez az Orsz√°gos K√∂znevel√©si Tan√°cs (OKNT) ‚Äď tudtuk meg dr. Szenes Gy√∂rgy aleln√∂kt√Ķl. Az OKNT m√©g a febru√°ri √ľl√©s√©n √°ttekintette a tank√∂nyvv√© nyilv√°n√≠t√°s √©s forgalmaz√°s k√©rd√©sk√∂r√©nek teljes komplexum√°t, amelynek l√©nyeg√©ben egyetlen r√©szlet√©t sem tal√°lta rendben lev√Ķnek. A test√ľlet a konferencia megszervez√©s√©re m√°rcius 31-√©n el√Ķk√©sz√≠t√Ķ-bizotts√°gi √ľl√©st tartott, amelyen a r√©sztvev√Ķk t√∂bb l√©nyeges k√©rd√©sben d√∂nt√∂ttek.

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 3. oldal

Dr. Nagy L√°szl√≥ (Mikl√≥s)
√Črt√©kek a l√°dafi√°ban
  
Mint az elm√ļlt √©vtizedek sor√°n nem egyszer, most √ļjra az oktat√°s vil√°gv√°ls√°g√°r√≥l, az √ļjabb iskolareform sz√ľks√©gess√©g√©r√Ķl besz√©lnek. A lehets√©ges vagy alkalmazhat√≥ eszk√∂z√∂k keres√©se sor√°n – nagyon helyesen – visszafel√©, a t√∂rt√©neti √©rt√©kek fel√© is tekintenek. H√°tha akad a l√°dafi√°ban haszn√°lhat√≥ √©rt√©k. √ćgy vet√Ķd√∂tt fel ism√©t a memoriterek be√©p√≠t√©s√©nek k√©rd√©se.

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 3. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
  
A Magyar K√∂nyvkiad√≥k √©s K√∂nyvterjeszt√Ķk Egyes√ľl√©se (MKKE) √°prilis 21-24. k√∂z√∂tt – lapz√°rt√°nk idej√©n – rendezte meg a K√∂nyv √©s a Szerz√Ķi Jog Vil√°gnapj√°hoz, Szent Gy√∂rgy napj√°hoz kapcsol√≥d√≥an a XII. Budapesti Nemzetk√∂zi K√∂nyvfesztiv√°lt a Budapest Kongresszusi K√∂zpontban (1123 Bp., Jagell√≥ √ļt 1–3.).

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 3. oldal

Kiss Viktória
A gondolkod√≥ ifj√ļs√°g t√°mogat√°sa
A Bal√°zs-Di√°k a Sakk-Kupa 2005-√©rt ? j√ļnius 28-j√ļlius 7., Balatonlelle
  
A Bal√°zs-Di√°k Kft. a hazai taneszk√∂zpiac kiemelked√Ķ szerepl√Ķje. A k√ľl√∂nb√∂z√Ķ taneszk√∂z√∂k sz√©les v√°laszt√©k√°t forgalmaz√≥, √©rt√©kes√≠t√Ķ c√©g egyik f√Ķ c√©lja, hogy innovat√≠van, a pedag√≥gusok bevon√°s√°val alak√≠tson ki egy olyan eszk√∂zt√°rat, amely megk√∂nny√≠ti, illetve hat√©konyabb√° teszi a tanul√°s folyamat√°t a di√°kok sz√°m√°ra.

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 4. oldal
Terjéki Ildikó
Egy p√°ly√°zat √ľr√ľgy√©n
Mit is tanítunk József Attiláról, mit tudnak a diákok jeles költ?nkr?l?
  
100 √©ve sz√ľletett J√≥zsef Attila. Illik r√≥la megeml√©kezn√ľnk, minden szinten. P√°ly√°zatok sz√ľletnek, a p√°ly√°zatokra dolgozatok √©rkeznek, sz√≥val sz√©pen, rendesen √ľnnepel√ľnk.

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 5. oldal

Domokos Zsuzsa
Lépéshátrány Рlépéskényszer?
  
A magyartan√°rok √ļgy √©rzik, minden kritika, ami a k√∂zoktat√°st √©rinti a t√°rsadalom r√©sz√©r√Ķl, az √Ķ fej√ľkre sz√°ll vissza. Ez k√ľl√∂n√∂sen feler√Ķs√∂d√∂tt a k√©tszint√Ľ √©retts√©gire k√©sz√ľl√©s kapcs√°n. De mit tehet√ľnk, ha m√©g k√∂z√©piskol√°ban is azzal kell szemben√©zn√ľnk, hogy a tananyag helyett az √©rt√Ķ olvas√°st, a rutinos, pontos m√°sol√°st kell gyakoroltatnunk? M√°sr√©sz ma m√°r a h√°zi olvas√°sra egy√°ltal√°n nem sz√°m√≠thatunk, mivel a csal√°dok szem√©ben csak az idegennyelvtud√°s √©rt√©k, azt t√∂bbnyire √©szre sem veszik a sz√ľl√Ķk, hogy gyermek√ľk a saj√°t anyanyelv√©n alig tud megsz√≥lalni, baj van a „sz√∂vegel√©s√©vel.” A szakemberek k√∂r√©ben m√°ig vita t√°rgya, maradjon-e a tananyagban a hagyom√°nyos, klasszikus „k√°non”, vagy √ļj√≠tsuk meg radik√°lisan a k√∂telez√Ķ olvasm√°nyokat √©s azok √©rtelmez√©si lehet√Ķs√©geit. A fenti gondokra kerest√ľnk v√°laszt n√©h√°ny mostan√°ban megjelent magyark√∂nyvben.

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 6. oldal
Bonifert M√°ria
A nyelvtanul√°s m√Ľv√©szet√©r√Ķl
  
Ki ne hallott volna m√°r a nyelvtanul√°s k√ľl√∂nf√©le m√≥dszereir√Ķl? Nyelvtan√°rok, nyelvet tanul√≥k egyar√°nt pr√≥b√°lkoztak m√°r sok mindennel, csak hogy k√∂nnyebb√©, sz√≥rakoztat√≥bb√° tegy√©k azt a kem√©ny munk√°t, amit a nyelvtanul√°s jelent. Divatos ir√°nyzatok mindig is voltak, vannak, csodam√≥dszerek azonban nincsenek. Aki √ļgy √°ll hozz√°, hogy „majd megtan√≠tanak engem angolul, n√©met√ľl, franci√°ul”, biztosan kudarcra van √≠t√©lve. Hevesi Mih√°ly eg√©szen m√°s m√≥don k√∂zel√≠ti meg a k√©rd√©st: m√Ľv√©szetnek tartja az oktat√°st mag√°t, s m√Ľv√©szetnek a nyelvtan√≠t√°st √©s a nyelvtanul√°st is. Angol- √©s n√©mettan√°rk√©nt nem recepteket akar adni, hanem biztat√°st arra, hogy mindenki megtal√°lja a maga sz√°m√°ra megfelel√Ķ tanul√°si, tan√≠t√°si st√≠lust.

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 10. oldal

Róbert Péter
A rablásoktól a holokausztig
  
A n√©pszer√Ľ t√∂rt√©nelmi foly√≥irat, a Rubicon 2005/1. sz√°m√°nak c√≠me „A h√°bor√ļ s√∂t√©t arcai” ugyan a h√°bor√ļviselt id√Ķsebb koroszt√°lyban felkelti azt a k√©rd√©st, hogy vajon van-e der√Ľsebb, kellemesebb arca a konfliktusok fegyveres eld√∂nt√©s√©nek, k√ľl√∂n√∂sen a modern korban, amikor a harc egyre ink√°bb a g√©pek √∂ld√∂kl√©s√©t jelenti, m√©gis tal√°l√≥ a c√≠m, mert nem a fegyveresek f√©rfias k√ľzdelm√©r√Ķl, hanem v√©dtelen lakosok, t√∂bbs√©g√ľkben n√Ķk √©s gyermekek szenved√©seir√Ķl sz√≥l. A Rubicon egyre ink√°bb a t√∂rt√©nelemtan√≠t√°s n√©lk√ľl√∂zhetetlen seg√©deszk√∂ze, amelynek √≠r√°sai izgalmas szeml√©ltet√Ķanyagul szolg√°lnak a tan√≥r√°khoz √©pp√ļgy, mint az azokon k√≠v√ľli foglalkoz√°sokhoz.

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 11. oldal
Csillag Ferenc
Lelki folyamatok és képi világ
  
Dr. Wolfgang Sehringer √©s dr. Vass Zolt√°n szerkeszt√©s√©ben egy olyan k√∂tettel gazdagodott a pszichol√≥giai szakirodalom, amely ism√©t a k√©pi megjelen√≠t√©s √©s az alkot√≥ (gyermek vagy feln√Ķtt, amat√Ķr vagy m√Ľv√©sz) pszich√©s kapcsolat√°r√≥l, az alkot√°s folyamat√°r√≥l sz√≥l. Miel√Ķtt azonban a k√∂tet r√©szletesebb √°ttekint√©s√©t megtenn√©nk, √©rdemes sz√≥lnunk arr√≥l a nagyh√≠r√Ľ tud√≥sr√≥l, akinek 80. sz√ľlet√©snapj√°ra √°ll√≠tott√°k √∂ssze a szerkeszt√Ķk ezt a k√∂tetet. Ki is H√°rdi Istv√°n?

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 12. oldal

N. Veszprémi István
Cig√°ny vagyok, ember vagyok
  
Van n√©h√°ny ter√ľlete mindennapi tan√≠t√°si-nevel√©si gyakorlatunknak, amelyek megoldatlans√°ga folyamatos vizsg√°l√≥d√°sra k√©szteti a pedag√≥gusokat. Nem tudhatunk r√≥luk eleget, teh√°t √°lland√≥an b√Ķv√≠ten√ľnk kell ismereteinket. Ilyen ter√ľlet egyebek k√∂z√∂tt a roma√ľgy, a cig√°ny gyerekek tan√≠t√°sa, szocializ√°ci√≥j√°nak seg√≠t√©se. Di√≥si √Āgnes Szemt√Ķl szemben a magyarorsz√°gi cig√°nys√°ggal c√≠m√Ľ k√∂nyv√©t ugyan 2002-ben jelentette meg a Pont Kiad√≥, id√Ķszer√Ľs√©ge azonban semmit nem cs√∂kkent – gyakorlati seg√≠ts√©get mer√≠thetnek bel√Ķle mindazok, akik naponta szembes√ľlnek a probl√©m√°kkal.

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 14. oldal
Földes Petra
Praktikus ismeretek
  
Napjainkban egyre t√∂bb sz√≥ esik a saj√°tos nevel√©si ig√©ny√Ľ gyermekek integr√°lt nevel√©s√©r√Ķl. Hogy az egy√ľttnevel√©s mennyire √∂sszetett, komoly felk√©sz√ľlts√©get ig√©nyl√Ķ feladat, arr√≥l meggy√Ķz√Ķdhet, aki √°ttanulm√°nyozza a Raabe Kiad√≥ Kisgyermekek, nagy probl√©m√°k c√≠m√Ľ „kapcsosk√∂nyv√©t”. Azok a pedag√≥gusok pedig, akik eddig is naponta megk√ľzd√∂ttek a gyakorlati probl√©m√°kkal, s hittel, tov√°bbk√©pz√©sekkel, egyetemi jegyzetekkel igyekeztek maguk k√∂r√ľl a szakmai biztons√°got megteremteni, most v√©gre fell√©legezhetnek – h√°la a kiv√°l√≥ k√©zik√∂nyvnek.

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 15. oldal

Róbert Péter
Felfeslik a m√ļlt sz√∂ved√©ke
  
Sokan ismerik √©s kedvvel olvass√°k a Heti Vil√°ggazdas√°g – r√∂viden √©s n√©pszer√Ľen HVG – Szellem c√≠m√Ľ rovat√°t √©s benne Mur√°nyi G√°bor, az ismert Pulitzer-d√≠jas √ļjs√°g√≠r√≥ √©s sajt√≥t√∂rt√©n√©sz √≠r√°sait. Ezekb√Ķl szedett d√ļs csokorba sz√°zn√°l t√∂bbet √©s ny√ļjt √°t az olvas√≥nak „A m√ļlt sz√∂ved√©ke, hist√≥ri√°k a megbicsaklott 20. sz√°zadb√≥l” c√≠m√Ľ, a Noran Kiad√≥n√°l megjelent k√∂tetben. N√©mileg folytat√°sa ez a m√Ľ a szerz√Ķ 1996-os Az √°tkos m√ļlt hetek c√≠m√Ľ k√∂nyv√©nek, amely a Magyar Nemzetn√©l megjelent m√ļltb√∂ng√©sz√Ķ cikkeit gy√Ľjt√∂tte √∂ssze √©rdekl√Ķd√©ssel – √©s tehets√©ggel – valamint igazi kr√≥nik√°s buzgalommal. A t√∂rt√©nelemtan√°r √©s a m√ļlt ir√°nt √©rdekl√Ķd√Ķ egyszer√Ľ pedag√≥gus sz√°m√°ra is olyan √©lm√©nyanyagot ny√ļjt a k√∂nyv, amellyel √©lvezetesebb√©, √©lettelibb√© teheti a tan√≥r√°kat.

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 16. oldal
N. Veszprémi István
Santiago és Pilar története
  
Paulo Coelho megh√≥d√≠totta Magyarorsz√°got, sz√©les k√∂rben ismerik. Nem v√©letlen, hogy a XII. Budapesti Nemzetk√∂zi K√∂nyvfesztiv√°l szervez√Ķi a k√∂zelm√ļltban lezajlott n√©gynapos rendezv√©ny d√≠szvend√©g√©nek √Ķt k√©rt√©k fel. Leg√ļjabb, Zah√≠r c√≠m√Ľ √∂n√©letrajzi ihlet√©s√Ľ √ļj m√Ľve magyarul √°prilis k√∂zep√©n l√°tott napvil√°got az Athenaeum 2000 Kiad√≥ gondoz√°s√°ban. Ez√ļttal ugyancsak e kiad√≥n√°l kor√°bban megjelent k√©t Coelho-k√∂tetet mutatunk be – kedvcsin√°l√≥nak azok sz√°m√°ra, akik m√©g nem ismerik a jeles alkot√≥t.

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 17. oldal

Trencsényi László
Gyermekszeretet
  
„J√≥l rendelt√©k az istenek” – M√≥ricz ismert klasszikus elbesz√©l√©se kezd√Ķdik √≠gy, a H√©t krajc√°r. H√°t √©n is azt mondom, j√≥l rendelt√©k az istenek, hogy az 50. sz√ľlet√©snapj√°t √ľnnepl√Ķ Bihari J√°nos T√°ncegy√ľttes vezet√Ķ alkot√≥i (√≠gy Foltin Jol√°n, Gy√∂rgyfalvay Katalin, Nov√°k Ferenc √©s a mai m√Ľv√©szeti vezet√Ķ, Neuwirth Annam√°ria) gyermekt√°nc-koreogr√°fusi, egy√ľttesvezet√Ķi feladatokra v√°llalkoztak p√°ly√°juk k√ľl√∂nb√∂z√Ķ, meghat√°roz√≥ korszakaiban.

T√°mpont - 2005/4. sz√°m – 23. oldal
© 1998-2007 WWW.MENTORMAGAZIN.HU – A megķjult Mentor Magazin honlapja. IMPRESSZUM
A honlap anyagai szabadon letŲlthetűk. A kŁlŲnleges jogokat kŁlŲn jelezzŁk.
AdminisztrŠtor: admin@mentormagazin.hu. A szerkesztűsťg cŪme: info@mentormagazin.hu