Mentor Magazin - 1118 Budapest, Mťnesi ķt 11-13. - Telefon/fax: 269-2730 - Telefon: 301-0077      Belťpťs - RegisztrŠciů - 2018. december 13., csŁtŲrtŲk
F’OLDAL R”LUNK HÕREK PROGRAMAJŃNL” A MAGAZIN ARCHÕVUM M…DIAAJŃNLAT PARTNEREINK
A MAGAZIN 
UgrŠs a legutůbbi kommentekhez!
Keresťs ebben a rovatban
A lap szŠmai
A lap rovatai
A lap szerzűi

A megnyitott lapszŠm: Mentor - 2007/5-6. sz√°m
Mentor, 2007/5-6. sz√°m 
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Nemzeti sorskérdés a roma tanulók integrációja
  
‚ÄěNemcsak emberjogi, hanem nemzeti sorsk√©rd√©s is a roma tanul√≥k integr√°ci√≥ja‚ÄĚ ‚Äď mondta Kaltenbach Jenű kisebbs√©gi ombudsman a tavalyi √©vre vonatkoz√≥ besz√°mol√≥j√°ban m√°jus elej√©n a parlamentben.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 6. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Lezajlott a 2007-es országos kompetenciamérés
  
M√°jus v√©g√©n 4 099 √°ltal√°nos √©s k√∂z√©pfok√ļ int√©zm√©ny 8 368 telephely√©n; a 4., a 6., a 8. √©s a 10. √©vfolyamos nappali tagozatos tanul√≥k r√©szv√©tel√©vel ker√ľlt sor az orsz√°gos kompetenciam√©r√©sre. A m√©r√©st az elűzetesen begyŻjt√∂tt adatok alapj√°n 20 616 oszt√°lyban 438.351 tanul√≥val bonyol√≠tott√°k le.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 6. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Módosul a közoktatási törvény
  
Bűv√ľl az Oktat√°si Hivatal (OH) ellenűrz√©si jogk√∂re, s p√°lyak√∂vet√©si rendszert vezetnek be a szakk√©pz√©sben ‚Äď t√∂bbek k√∂z√∂tt ezt tartalmazza a k√∂zoktat√°si t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°sa.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 6. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Gumiudvar a Józsefvárosban
  
A Michelin gumigy√°r j√≥volt√°b√≥l, ezent√ļl biztons√°gosabban j√°tszhatnak a VIII. ker√ľleti Vajda P√©ter √Āltal√°nos Iskola meg√ļjult udvar√°n a tanul√≥k. A gumigy√°r 230 n√©gyzetm√©ternyi gumit√©gl√°t, illetve annak lerak√°s√°t aj√°nlotta fel a j√≥zsefv√°rosi iskol√°nak.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 7. oldal

Bayer Gizella
F√≥rum a k√∂zoktat√°si t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°si tervezet√©r√Ķl
  
Az oktat√°sban mŻk√∂dű civil szervezetek szakmai √©rdekk√©pviselet√©re 2005. okt√≥ber elej√©n megalak√≠tott Pedag√≥gus Civil F√≥rum (PECIF√ď) szok√°sos h√≥nap v√©gi Agora Klubj√°ban (ez√ļttal m√°jus 31-√©n, a budai Szent Margit Gimn√°ziumban) szakmai tan√°cskoz√°st rendezett a K√∂zoktat√°si t√∂rv√©ny 2007-es m√≥dos√≠t√°si tervezet√©rűl.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 7. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Lez√°rult az √≠r√°sbeli √©retts√©gik id√Ķszaka
  
M√°jus v√©g√©n befejezűdtek az √≠r√°sbeli √©retts√©gik. A t√∂bb mint 125 ezer matur√°l√≥, 1300 vizsgahelysz√≠nen probl√©mamentesen vizsg√°zhatott 16 napon kereszt√ľl. A vizsg√°k sikeres lefolytat√°s√°t √©rdemben megzavar√≥ esem√©ny nem t√∂rt√©nt. ‚Äď adta h√≠r√ľl az Oktat√°si √©s Kultur√°lis Miniszt√©rium, valamint a vizsg√°k szervez√©s√©√©rt √©s lebonyol√≠t√°s√°√©rt felelűs Oktat√°si Hivatal Orsz√°gos K√∂zoktat√°si √Črt√©kel√©si √©s Vizsgak√∂zpontja (OH OK√ČV).

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 7. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Mobiltv, avagy telev√≠zi√≥ a zseb√ľnkben
  
√öton-√ļtf√©len eddig j√°tszhattunk, fot√≥zhattunk, √©s zen√©t hallgathattunk telefonunk seg√≠ts√©g√©vel, most m√°r t√©v√©zhet√ľnk is ‚Äď igaz, ezt Magyarorsz√°gon egyelűre m√©g csak kevesen engedhetik meg maguknak. Ann√°l gyorsabban terjed azonban ez az √ļj t√©v√©z√©si forma Jap√°nban, D√©l-Kore√°ban, ahol jelenleg 5, 8 milli√≥ ember n√©z t√©v√©t a mobiltelefonj√°n, √©s m√©g t√∂bben t√©v√©znek valamilyen m√°s hordozhat√≥ k√©sz√ľl√©ken vagy aut√≥ban; tov√°bb√° Olaszorsz√°gban, ahol f√©lmilli√≥ elűfizetűje van a nemr√©g elind√≠tott mobilos t√©v√©szolg√°ltat√°snak. Egy brit elemzű c√©g, a Screen Digest szerint 2011-re 140 milli√≥ elűfizetűje lesz vil√°gszerte a mobilos t√©v√©csatorn√°knak.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 8. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Szigeti Sportvar√°zs: j√ļnius 15-17.
  
A sport mellett a sziget t√∂bb pontj√°n fel√°ll√≠tott sz√≠npadon kultur√°lis programok v√°rj√°k a csal√°dokat. Ehhez tov√°bbi kedvet teremt az esem√©nyt t√°mogat√≥ Coca Cola Test√©bresztű programja √©s az OTP Eg√©szs√©gp√©nzt√°r Eg√©szs√©g-sziget programja, melyek szervesen illeszkednek bele a Szigeti Sportvar√°zs alapgondolat√°ba.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 8. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
√Ātadt√°k a j√≥ tanul√≥-j√≥ sportol√≥ d√≠jakat
  
Az elismerű oklevelet az alap- √©s k√∂z√©pfok√ļ oktat√°si int√©zm√©nyekben tanul√≥k k√∂z√ľl 122-en, m√≠g a felsűoktat√°si int√©zm√©nyek hallgat√≥i k√∂z√ľl 17-en vehett√©k √°t a minisztertűl.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 8. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Tanulatlan ifj√ļ koldustariszny√°t hord
√Ėssze√°ll√≠t√°s az oktat√°si kerekasztal feladatair√≥l
  
Vannak √ľgyek, amelyekben Magyarorsz√°gnak k√∂z√∂s nevezűre kell jutnia, mert a l√©nyeg√ľket tekintve hossz√ļ t√°v√ļ k√©rd√©sek, amelyekben nem engedhetű meg, hogy n√©gy√©vente ir√°nyt v√°ltsunk. Ezek k√∂z√© tartozik az a h√°rom is, amellyel kapcsolatban nemzeti kerekasztalt kezdem√©nyezett a korm√°ny: a nyugd√≠jak, a versenyk√©pess√©g √©s az oktat√°s √ľgye.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 9. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
A zene mindenkié, avagy mégsem...
  
Nagyszab√°s√ļ koncert szervez√©s√©vel tiltakoztak a sz√ľlűk, volt n√∂vend√©kek, ker√ľleti lakosok a Weiner Le√≥ Zeneiskola √©s ZenemŻv√©szeti Szakk√∂z√©piskola, a B√°rdos Lajos Zenei √Āltal√°nos Iskola √©s Gimn√°zium, illetve a t√∂bbi ker√ľleti iskola bez√°r√°sa ellen a Szent Imre Gimn√°zium d√≠szterm√©ben m√°jus 13-√°n.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 10. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Letenyei iskolabezárás leépítéssel
  
√ötilaput kaptak a pedag√≥gusok a v√©gleg bez√°r√°sra √≠t√©lt letenyei √Āltal√°nos Iskola, Di√°kotthon √©s Gyermekotthonban. Indok a cs√∂kkenű tanul√≥l√©tsz√°m. Az int√©zm√©ny 52 alkalmazottj√°b√≥l harminc√∂t√∂t elbocs√°tanak. A 2007/2008. tan√©vtűl csak az √°llami gondoz√°s√ļ fiatalok sz√°m√°ra kialak√≠tott gyermekotthon mŻk√∂dhet, tizenk√©t dolgoz√≥t foglalkoztatnak.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 10. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Gy√∂ngy√∂si er√Ķf√∂l√©ny, m√°traf√ľredi iskolav√©g
  
K√∂zgazdas√°gi szempontokt√≥l vez√©relve d√∂nt√∂ttek a gy√∂ngy√∂si √∂nkorm√°nyzatn√°l, hogy bez√°rj√°k a m√°traf√ľredi Han√°k Kolos √Āltal√°nos Iskol√°t. A reform√°tus int√©zm√©nyben tanul√≥ di√°kokat a k√∂rny√©kbeli iskol√°kba ir√°ny√≠tj√°k. Az egyh√°z k√©pviselűje az √°prilis 26-i test√ľleti √ľl√©sen bejelentette, hogy tov√°bbra is szeretn√©nek reform√°tus iskol√°t ind√≠tani M√°traf√ľreden, ha ehhez adottak lesznek a felt√©telek.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 10. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Tarnabodon hetek óta nincs tanítás
  
A tan√©v hivatalos z√°r√°sa elűtt csaknem k√©t h√©ttel kor√°bban megszŻnt a tan√≠t√°s Tarnabodon, a helyi √°ltal√°nos iskol√°ban, az√≥ta egy-k√©t tan√°r, √≥vodapedag√≥gus √©s dajka fel√ľgyel a 110, t√∂bbs√©g√©ben roma √©s saj√°tos nevel√©si ig√©nyŻ tanul√≥ra.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 11. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Szegedi iskolabez√°r√°sok √Ķszt√Ķl
  
J√ļnius elej√©n csaknem 200 pedag√≥gus kapta meg felmond√≥ level√©t Szegeden.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 11. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Elit iskol√°ba ker√ľlnek a cig√°nygyerekek
  
A t√∂rv√©ny elű√≠rja, hogy meg kell sz√ľntetni a cig√°nyiskol√°kat, mint szegreg√°lt int√©zm√©nyeket. Ez√©rt Ny√≠regyh√°z√°n a Husz√°r-telepi iskol√°b√≥l hat belv√°rosi iskol√°ba helyezik √°t a gyerekeket. Az √°thelyez√©sek f√©lelmet keltenek a romasz√ľlűkben a faji megk√ľl√∂nb√∂ztet√©s miatt, a t√∂bbiek a cig√°nygyerekektűl, az iskol√°k pedig eddigi di√°kjaik elveszt√©s√©tűl tartanak.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 11. oldal

Gyarmati Szab√≥ √Čva
Vakhit helyett párbeszéd
Egy√ľtt sz√ľl√Ķk, tan√°rok, szimpatiz√°ns h√≠v√Ķk a p√©csi Szent M√≥r Iskolak√∂zpont√©rt
  
Az ut√≥bbi h√≥napokban forrpontra hev√ľlt a l√©gk√∂r a p√©csi Szent M√≥r Iskolak√∂zpont k√∂r√ľl: egyik oldalon az int√©zm√©ny tantest√ľlete √©s sz√ľlűi k√∂z√∂ss√©ge √°ll
az elbocs√°t√°ssal fenyegetett igazgat√≥nűvel, a m√°sik oldalon pedig az űt elbocs√°tani k√≠v√°n√≥ iskolafenntart√≥,
a P√©csi Egyh√°zmegye p√ľsp√∂ks√©ge. Kommunik√°ci√≥ ma m√°r szinte nincs is a k√©t f√©l k√∂z√∂tt, noha ez kor√°bban sem mŻk√∂d√∂tt kiel√©g√≠tűen, ez vezetett v√©g√ľl is zs√°kutc√°ba. P√°rbesz√©d teh√°t nincs, van viszont √ļjabb vizsg√°lat, belsű, amelynek nem titkolt c√©lja, hogy ‚Äěadut‚ÄĚ tal√°ljanak az igazgat√≥nű alkalmatlans√°g√°ra, ut√≥lag bizony√≠tva felment√©se jogoss√°g√°t. Az iskolafenntart√≥ tiszt√°ban van azzal, hogy minden√°ron felelűst kell megneveznie ‚Äď √∂nmaga helyett.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 14. oldal
Leopold Györgyi
Pofonok √©s √ļjfajta, csattan√≥s v√°laszok
Megálljt kell parancsolni minden iskolai agressziónak!
  
Korunkra v√©g√©rv√©nyesen eldűlt
a korábban sokat vitatott, pedagógus körökben is
megosztott v√©lem√©nyeket gerjesztű k√©rd√©s:
vajon van-e bárhol bármikor létjogosultsága, indoka
a hajdan sokat emlegetett makarenkói pofonnak?
Szerencsére ma már mindenfajta
gyermekbántalmazás tilos! Ezt nemzetközileg
elfogadott, Magyarorsz√°gon is adapt√°lt
gyerekjogok, nemzetközi egyezmények,
gyermekvédelmi és oktatási törvények
mondják ki feketén-fehéren.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 18. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
√Ātadt√°k az OKTV elismer√©seit
  
Az Orsz√°gos K√∂z√©piskolai Tanulm√°nyi Verseny (OKTV), ez a nemzetk√∂zi viszonylatban is egyed√ľl√°ll√≥ megm√©rettet√©s 85 √©ve indult √ļtj√°ra. Neves tud√≥sok, h√≠res kutat√≥k, elismert √≠r√≥k v√°ltak a verseny gyűzteseibűl.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 20. oldal
Adamikné dr. Jászó Anna
√Ėszv√©r helyes√≠r√°s
  
Az emberek szeretik az idegent, a m√°st, a megszokott√≥l elt√©r√Ķt. ‚ÄěA m√°s kertje mindig z√∂ldebb‚ÄĚ ‚Äď tartja a mond√°s. Ezt a gyarl√≥s√°got √©szrevette a nagy Arisztotel√©sz is, de a mai rekl√°mk√©sz√≠t√Ķk ugyancsak tiszt√°ban vannak vele. Belef√Ľznek a magyar mondatba n√©h√°ny idegen sz√≥t, √ļgy gondolv√°n, azokt√≥l mindj√°rt √©rt√©kesebb lesz a term√©k, hiszen ha valami rejt√©lyes h√≥kuszp√≥kusz gomolyog k√∂r√ľl√∂tte, akkor az m√°r eleg√°nsabb, teh√°t jobb is.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 20. oldal

Bayer Gizella
Tanulni és gyarapodni egy életen át
  
Az Eg√©sz √©leten √°t tart√≥ tanul√°s programj√°nak indul√°sa alkalm√°b√≥l az Oktat√°si √©s Kultur√°lis Miniszt√©rium (OKM), valamint a Tempus K√∂zalap√≠tv√°ny az Eur√≥pai Bizotts√°g t√°mogat√°s√°val m√°jus 22-√©n konferenci√°t rendezett. A program nyit√°ny√°n Hiller Istv√°n oktat√°si √©s kultur√°lis miniszter bejelentette, hogy a 2007-13 k√∂z√∂tti idűszakra az Eur√≥pai Bizotts√°g 7 milli√°rd eur√≥ t√°mogat√°si keretet biztos√≠t a jelenleg r√©szt vevű 31 orsz√°g ‚Äď k√∂zt√ľk haz√°nk ‚Äď sz√°m√°ra.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 21. oldal
Mihály Ildikó
Az EU-tornyok árnyékában
Mozaikok Eur√≥pa egyik kultur√°lis f√Ķv√°ros√°b√≥l
  
2007-ben ‚Äď e kezdem√©nyez√©sek √≥ta els√Ķ √≠zben ‚Äď k√©t v√°ros is b√ľszk√©lkedhet az Eur√≥pa kultur√°lis f√Ķv√°rosa c√≠mmel; a rom√°niai Nagyszeben, √©s a kontinens legnagyobb mini-√°llam√°nak, a luxemburgi nagyhercegs√©gnek a f√Ķv√°rosa. A Luxemburgba l√°togat√≥ l√©pten-nyomon tal√°lkozik is a v√°ros utc√°in, a k√∂zint√©zm√©nyek falain ki√°ll√≠tott vil√°gosk√©k szarvassal, ezzel, a kultur√°lis f√Ķr√°vos jelk√©p√©nek tekintett kedves figur√°val.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 21. oldal

Mayer József
Az igények fókuszában
Hatszoros a t√ļljelentkez√©s az orsz√°g egyetlen idegenforgalmi szakk√∂z√©piskol√°j√°ban
  
A X√°ntus J√°nos Idegenforgalmi Gyakorl√≥ K√∂z√©piskola Budapest k√∂zpontj√°ban, a Nyugati-p√°lyaudvar szomsz√©ds√°g√°ban tal√°lhat√≥. Az iskola √©p√ľlet√©t a korszak egyik legh√≠resebb √©p√≠t√©sze, Hauszmann Alajos (1847-1926) tervezte. Az √©p√ľlet t√∂bb mint 120 √©ves fenn√°ll√°sa alatt mindig az oktat√°st szolg√°lta. M√Ľk√∂d√∂tt itt re√°l gimn√°zium, √©s text√≠lipari szakk√∂z√©piskola is. Ma az orsz√°g egyetlen idegenforgalmi szakk√∂z√©piskol√°ja m√Ľk√∂dik benne.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 22. oldal
Mihály Ildikó
Mosolyt var√°zsolni a gyermekarcokra
Beszélgetés dr. Albert Royaardsszal, a Mosolygó Kórház Alapítvány kuratóriumi elnökével
  
‚ÄěK√©rem, n√©zze el nekem, hogy b√°r alap√≠tv√°nyunkat h√°rom √©vvel ezel√Ķtt jegyezt√©k be, √©s √©n m√°r 1999 √≥ta id√Ķm nagy r√©sz√©t Magyarorsz√°gon t√∂lt√∂m, sajnos, m√©g mindig nem besz√©lek magyarul...‚ÄĚ ‚Äď szabadkozik dr. Albert Royaards, a Mosolyg√≥ K√≥rh√°z Alap√≠tv√°ny kurat√≥riumi eln√∂ke, mik√∂zben hellyel k√≠n√°l a f√Ķv√°ros sz√≠v√©ben l√©v√Ķ irod√°jukban. Egy√°ltal√°n nincs oka arra, hogy restellje mag√°t emiatt ‚Äď nyugtatom meg, s egyik nagy zeneszerz√Ķnk, a Nyugat-Magyarorsz√°gon sz√ľletett Liszt Ferenc p√©ld√°j√°t eml√≠tem, aki eg√©sz √©let√©ben nem tudta megtanulni a nyelv√ľnket, holott b√ľszke volt magyars√°g√°ra. A zene vil√°g√°b√≥l mer√≠tett p√©lda nem v√©letlen.

Mentor - 2007/5-6. sz√°m – 25. oldal

© 1998-2007 WWW.MENTORMAGAZIN.HU – A megķjult Mentor Magazin honlapja. IMPRESSZUM
A honlap anyagai szabadon letŲlthetűk. A kŁlŲnleges jogokat kŁlŲn jelezzŁk.
AdminisztrŠtor: admin@mentormagazin.hu. A szerkesztűsťg cŪme: info@mentormagazin.hu