Mentor Magazin - 1118 Budapest, Ménesi út 11-13. - Telefon/fax: 269-2730 - Telefon: 301-0077      Belépés - Regisztráció - 2018. december 13., csütörtök
FŐOLDAL RÓLUNK HÍREK PROGRAMAJÁNLÓ A MAGAZIN ARCHÍVUM MÉDIAAJÁNLAT PARTNEREINK
A MAGAZIN 
Ugrás a legutóbbi kommentekhez!
Keresés ebben a rovatban
A lap számai
A lap rovatai
A lap szerzői

A megnyitott lapszám: Mentor - 2008/10. szĂĄm
Mentor, 2008/10. szĂĄm 
Gyarmati Szabó Éva
KreatĂ­v (ki)ĂștkeresĂ”
  
Ahogy nehezednek Ă©letfeltĂ©teleink, s szĂ»kĂŒlnek lehetĂ”sĂ©geink, Ășgy romlik lelkiĂĄllapotunk, amely egy közelmĂșltban megjelent tanulmĂĄny szerint Ă­gy is a legrosszabbak között van EurĂłpĂĄban. A „Magyar lelkiĂĄllapot 2008” cĂ­mĂ» könyv szerzĂ”jĂ©nek, dr. Kopp MĂĄriĂĄnak Ă©s tudĂłs csapatĂĄnak felmĂ©rĂ©se szerint a magyar lakossĂĄg minden ötödik tagja depressziĂłs (ami, mint tudjuk, nem csupĂĄn kedvetlensĂ©get jelent), Ă©s 50 szĂĄzalĂ©k gondolja Ășgy, hogy önmagĂĄn kĂ­vĂŒl senkire nem szĂĄmĂ­that gondjai, napi problĂ©mĂĄi megoldĂĄsĂĄban. A lapunk e szĂĄmĂĄban bemutatott kötetet szĂ­ves figyelmĂ©be ajĂĄnlom mindenkinek, aki Ășgy Ă©rzi „az Ă©let minden sĂșlya reĂĄ nehezedik.” A kiadvĂĄny legnagyobb erĂ©nye – a hasonlĂł felmĂ©rĂ©sek sorĂĄban – az, hogy nemcsak a problĂ©mĂĄt jelzi, hanem a belĂ”le kivezetĂ” utakhoz többfĂ©le lehetĂ”sĂ©get is bemutat

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 3. oldal
(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
Az Inforum eurĂłpai sikere
www.inforum.org.hu
  
A közelmĂșltban az EurĂłpai BizottsĂĄg az Informatikai ÉrdekegyeztetĂ” FĂłrumnak (Inforum) Ă­tĂ©lte az EurĂłpai BizottsĂĄg e-inclusion dĂ­jĂĄt, amelyet december 1-jĂ©n, BĂ©csben, az EurĂłpai UniĂł Minisztereinek TalĂĄlkozĂłjĂĄn adnak ĂĄt. Az e-BefogadĂĄs Ă©ve (2008), a digitĂĄlis esĂ©lyegyenlĂ”sĂ©g Ă©ve kezdemĂ©nyezĂ©s sĂșlyĂĄnak emelĂ©sĂ©Ă©rt az EurĂłpai BizottsĂĄg olyan pĂĄlyĂĄzatot hirdetett, ahol a legjobb mĂłdszereket, gyakorlatokat, szervezeteket kerestĂ©k az informatika Ă©s tĂĄrsadalomfejlesztĂ©s közös hatĂĄrterĂŒletein. A 469 pĂĄlyĂĄzĂł szervezet közĂŒl az EU harmincötöt talĂĄlt dĂ­jazĂĄsra mĂ©ltĂłnak.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 8. oldal

(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
Nem szĂłlam az e-learning
  
A digitĂĄlis Ă­rĂĄstudatlansĂĄg hĂĄtrĂĄltatja az elektronikus tudĂĄsanyagok dinamikus terjedĂ©sĂ©t – hangzott el a Perfekt Zrt. oktĂłber eleji budapesti tanĂ©vnyitĂł konferenciĂĄjĂĄn. A felnĂ”ttkĂ©pzĂ©sben Ă©ppen ezĂ©rt meg kell teremteni annak lehetĂ”sĂ©gĂ©t, hogy az oktatĂłk Ă©s az Ășj szakmĂĄkat tanulĂłk kĂ©szsĂ©gszinten kezeljĂ©k a szĂĄmĂ­tĂĄstechnikai eszközöket, s mielĂ”bb kĂ©pesek legyenek a digitĂĄlisan elĂ©rhetĂ” tananyagok hasznĂĄlatĂĄra. MagyarorszĂĄg versenykĂ©pessĂ©gĂ©nek egyik sarokköve, hogy a jövĂ”ben ĂĄltalĂĄnossĂĄ vĂĄljon az egy Ă©leten ĂĄt tartĂł tanulĂĄs igĂ©nye, Ă©s a munkaerĂ”piac kĂ­vĂĄnalmainak megfelelĂ”en vegyenek rĂ©szt a munkavĂĄllalĂłk a felnĂ”ttkĂ©pzĂ©s kĂ­nĂĄlta programokban.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 9. oldal
SĂĄri Zsuzsa
ErÔszakmentes, biztonsågos iskola
  
MĂ©g az elĂ”zĂ” tanĂ©v vĂ©gĂ©re elkĂ©szĂŒlt az a tanulmĂĄny, amely az iskolai erĂ”szakos cselekmĂ©nyek hĂĄtterĂ©ben meghĂșzĂłdĂł lehetsĂ©ges okokat vette gĂłrcsĂ” alĂĄ Ă©s javaslatot tett arra, hogyan elĂ”zhetĂ”k meg a jövĂ”ben hasonlĂł problĂ©mĂĄk. Az elemzĂ©st az oktatĂĄsi Ă©s kulturĂĄlis miniszter felkĂ©rĂ©sĂ©re, az iskolĂĄk biztonsĂĄgos mĂ»ködĂ©sĂ©nek segĂ­tĂ©sĂ©re mĂĄrciusban alakult, neves szakemberekbĂ”l ĂĄllĂł bizottsĂĄg kĂ©szĂ­tette el. A tanĂ©v vĂ©gĂ©n orszĂĄgos konferencia keretĂ©ben kutatĂłk, gyakorlĂł pedagĂłgusok Ă©s kĂŒlönbözĂ” szakemberek közösen fogalmaztĂĄk meg azt a javaslatcsomagot, amelybĂ”l az iskolĂĄk sajĂĄtossĂĄgaiknak megfelelĂ”en vĂĄlaszthatjĂĄk ki az intĂ©zmĂ©nyĂŒket segĂ­tĂ” elemeket, s dolgozhatjĂĄk be azokat sajĂĄt „vĂ©delmet adĂł Ă©s megelĂ”zĂ©st segĂ­tĂ”â€ programjaikba. A bizottsĂĄg javaslata alapjĂĄn az OktatĂĄskutatĂł Ă©s FejlesztĂ” IntĂ©zet (OFI) kapott megbĂ­zĂĄst arra, hogy a „BiztonsĂĄgos iskolĂĄĂ©rt” cĂ­mĂ» konferenciĂĄn megfogalmazott javaslatok figyelembevĂ©telĂ©vel egy ĂĄtfogĂł programot gondozzon. AzĂłta a „BiztonsĂĄgos iskolĂĄĂ©rt” program kezd mozgalommĂĄ nĂ”ni, iskolĂĄk, szakmai intĂ©zmĂ©nyek, szĂŒlĂ”i Ă©s egyĂ©b civil szervezetek fogtak össze, hogy gĂĄtat vessenek az erĂ”szak terjedĂ©sĂ©nek, megelĂ”zzĂ©k kialakulĂĄsĂĄt. Egy budapesti közĂ©piskolai gyermekvĂ©delmi felelĂ”s szemszögĂ©bĂ”l ehhez kapcsolĂłdnak az alĂĄbbi gondolatok.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 12. oldal

OrgovĂĄnyi AnikĂł
Zöldszíves Iskola Dévavånyån
  
A csendes kertvĂĄrosi utcĂĄban szerĂ©nyen meghĂșzĂłdva ĂĄll egy kĂșriaszerĂ» Ă©pĂŒlet, amelynek csupĂĄn a falĂĄn lĂ©vĂ” tĂĄbla jelzi, hogy ez a ZöldszĂ­ves Iskola. ElĂ”tte kĂ©t frissen ĂŒltetett hĂĄrsfa ĂĄrulkodik arrĂłl, hogy nemrĂ©giben a zöldszĂ­ves szakmai talĂĄlkozĂł rĂ©sztvevĂ”i jĂĄrtak itt, s Ă”k hagytak nyomot az utcakĂ©pben. Az udvarban zöld gyep, fĂĄk Ă©s bokrok sokasĂĄga vĂĄrja a lĂĄtogatĂłit. Minden sarokban bĂșjik valamilyen meglepetĂ©s. A nagy fĂ»zfa alatt dĂ­sztĂł vize csillog, nĂĄddal, sĂĄssal Ă©s vĂ­zinövĂ©nyekkel a partjĂĄn. Az akĂĄcos alatt madĂĄretetĂ”k sokasĂĄga vĂĄrja a telet. A mogyorĂłbokor tövĂ©ben komposztĂĄlĂł lĂĄda ĂĄll, ide hordjĂĄk a gyerekek a szerves hulladĂ©kot, amely nĂ©hĂĄny Ă©v alatt porhanyĂłs virĂĄgfölddĂ© Ă©rlelĂ”dik. Ez a kis birodalom DĂ©vavĂĄnya.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 12. oldal
Kerényi Kata
A konfliktus – lehetĂ”sĂ©g a megĂșjulĂĄsra
  
LĂ©gy az, amivĂ© vĂĄlhatsz! – mindenkiben, aki önĂ©rvĂ©nyesĂ­tĂ©sre törekszik, ez a parancs munkĂĄl. Vannak köztĂŒnk olyanok is, akikben mindent felĂŒlĂ­r: Ă”k azok, akik sehovĂĄ sem tudnak beilleszkedni, elutasĂ­tjĂĄk a legtöbb közössĂ©g szabĂĄlyait, a többsĂ©g gyakran nem tud velĂŒk mit kezdeni, egyszĂłval „zĂ»rösek”. Van-e olyan szervezeti forma, ahol Ă”k is megtalĂĄlhatjĂĄk a helyĂŒket? LĂ©tezhet-e olyan közössĂ©g, amely csupa önĂ©rvĂ©nyesĂ­tĂ”, autonomitĂĄsra törekvĂ” szemĂ©lybĂ”l ĂĄll? Ha igen, milyen szabĂĄlyok szerint, milyen Ă©rtĂ©kek mentĂ©n mĂ»ködhet egy ilyen intĂ©zmĂ©ny, Ă©s hol a helye a tĂĄrsadalomban? Cikksorozatunk a „zĂ»rös” fiatalok Ă©s a velĂŒk foglalkozĂł, Ă©rtĂ©kközpontĂș szervezetek vilĂĄgĂĄba nyĂșjt betekintĂ©st.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 14. oldal

K. K.
ÉlmĂ©nypedagĂłgia
TanulsĂĄgos kalandok – kalandos Ă©lethelyzetek
  
Mindannyian szĂ­vesen gondolunk vissza az iskolai kirĂĄndulĂĄsokra, amikor egy kicsit a tanĂĄraink is lazĂ­tottak a szigorĂș kereteken, Ă©s közösen Ă©lhettĂŒnk ĂĄt kĂŒlönfĂ©le izgalmas helyzeteket – ki ne emlĂ©kezne az esti tĂĄbortĂŒzekre, a nagy eltĂ©vedĂ©sekre, a patakba pottyanĂĄsokra, a titkos, takarĂł alatti megbeszĂ©lĂ©sekre? SzerencsĂ©re vannak köztĂŒnk olyanok, akik nem csak a kellemes emlĂ©keket Ă”riztĂ©k meg, de felfedeztĂ©k a bennĂŒk rejlĂ” pedagĂłgiai lehetĂ”sĂ©geket is: Ă­gy szĂŒletett meg az Ă©lmĂ©nypedagĂłgia.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 16. oldal
SĂĄri Zsuzsa
A legjobbak legjobbjainak eurĂłpai versenye
EuroSkills 2008 Rotterdam
  
MagyarorszĂĄgra is jellemzĂ” az a vilĂĄgjelensĂ©g (vĂĄlsĂĄgjelensĂ©g), mely szerint egyre kevesebben tanulnak a szakkĂ©pzĂ©sben, ellenben tĂșljelentkezĂ©s figyelhetĂ” meg a felsĂ”oktatĂĄsban. JĂł ideje annak, hogy felborult az egyensĂșly az Ășn. Ă©rtelmisĂ©gi szakmĂĄk Ă©s a szakmunkĂĄk között. Ezen az ĂĄldatlan ĂĄllapoton is segĂ­t vĂĄltoztatni az a verseny, melyet az ötvenes Ă©vektĂ”l kezdve kĂ©tĂ©vente WordSkills nĂ©ven rendeznek meg ma mĂĄr 47 orszĂĄg rĂ©sztvĂ©telĂ©vel. A verseny lĂ©nyegĂ©ben a szakmai hozzĂĄĂ©rtĂ©s vilĂĄgbajnoksĂĄga. Az EurĂłpĂĄban megrendezendĂ” versenyek megszervezĂ©sĂ©re 2006-ban Budapesten alakult meg az Euro- Skills, amely idĂ©n szeptemberben rendezte meg az elsĂ” erĂ”prĂłbĂĄt HollandiĂĄban, Rotterdamban. A hĂĄromnapos versenyen 29 orszĂĄgbĂłl csaknem 40 szakmĂĄban több mint nĂ©gyszĂĄz 18 Ă©s 25 Ă©v közötti fiatal mĂ©rte össze tudĂĄsĂĄt, tehetsĂ©gĂ©t – egyĂ©ni Ă©s csapatversenyekben egyarĂĄnt. HazĂĄnkbĂłl 15 fiatal Ă©s 13 szakĂ©rtĂ” ĂĄllt „rajthoz” – jĂł teljesĂ­tmĂ©nnyel. A versenyen minden orszĂĄgbĂłl szĂĄmos megfigyelĂ” is rĂ©szt vett, köztĂŒk nyolcvan magyar szakoktatĂł Ă©s szaktanĂĄr – valamennyien a SzociĂĄlis Ă©s MunkaĂŒgyi MinisztĂ©rium, valamint a Nemzeti SzakkĂ©pzĂ©si Ă©s FelnĂ”ttkĂ©pzĂ©si IntĂ©zet (NSZFI) tĂĄmogatĂĄsĂĄval.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 18. oldal

(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
Felmérés a szakmåk munkaerÔpiaci értékérÔl
  
A szakmĂĄk fizetĂ©sben mĂ©rt megbecsĂŒltsĂ©gĂ©t Ă©s az Ă©rettsĂ©gi megszerzĂ©sĂ©nek jelentĂ”sĂ©gĂ©t vizsgĂĄlta a Merces oktĂłber elejĂ©n vĂ©gzett internetes jövedelemfelmĂ©rĂ©se. A 117.867 rĂ©sztvevĂ” adatai alapjĂĄn kĂ©szĂŒlt kutatĂĄs eredmĂ©nyei segĂ­tsĂ©get nyĂșjtanak abban, mire szĂĄmĂ­thatnak a szakközĂ©piskolĂĄkban szakmĂĄt tanulĂł diĂĄkok a munkaerĂ”piacon.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 21. oldal
O.M.
Ismerd meg a tested!
„Bodies – A kiĂĄllĂ­tĂĄs” december vĂ©gĂ©ig lĂĄthatĂł
  
December 30-ig mĂ©g megtekinthetĂ” Budapesten, a VAM Design Centerben az emberi testet döbbenetes lĂĄtĂĄsmĂłddal bemutatĂł vilĂĄghĂ­rĂ» tĂĄrlat, amely New York, London, Washington, Mexico City, Amszterdam Ă©s PrĂĄga utĂĄn mĂĄjus Ăłta lĂĄthatĂł a magyar fĂ”vĂĄrosban. Akiknek eddig nem volt mĂłdjuk a kiĂĄllĂ­tĂĄsra lĂĄtogatni, szakĂ­tsanak rĂĄ idĂ”t az elkövetkezĂ” hetekben – nem fogjĂĄk megbĂĄnni!

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 22. oldal

CsörgÔ Zoltån
Magyar talĂĄlmĂĄnyok sikere KĂ­nĂĄban
  
HĂ©t arany, tizenhat ezĂŒst Ă©s tizenöt bronzĂ©rmet hoztak haza magyar feltalĂĄlĂłk KĂ­nĂĄbĂłl, az oktĂłber közepĂ©n megrendezett 6. talĂĄlmĂĄnyi vilĂĄgkiĂĄllĂ­tĂĄsrĂłl, amelyet a FeltalĂĄlĂłk Szervezeteinek Nemzetközi SzövetsĂ©ge (IFIA) alapĂ­tĂĄsĂĄnak negyvenedik Ă©vfordulĂłja alkalmĂĄbĂłl szervezett meg. A földkereksĂ©g eddigi legnagyobb innovĂĄciĂłs fĂłrumĂĄnak a SanghajtĂłl szĂĄz kilomĂ©terre nyugatra fekvĂ” Suzhou adott otthont. A rendezvĂ©nyhez kapcsolĂłdĂłan kerĂŒlt sor a jövĂ” lehetĂ”sĂ©geit kutatĂł konferenciĂĄra, az IFIA jubileumi közgyĂ»lĂ©sĂ©re, valamint a szĂĄmĂ­tĂłgĂ©ppel mĂ»ködtetett talĂĄlmĂĄnyok vilĂĄgbajnoki döntĂ”jĂ©re. KĂ­nĂĄbĂłl 2500, a rĂ©sztvevĂ” negyven orszĂĄgbĂłl pedig összesen több, mint hĂ©tszĂĄz talĂĄlmĂĄny mutatkozott be.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 24. oldal
MatykĂł KĂĄroly
Akiknek kinyĂ­lik a vilĂĄg
MeghirdettĂ©k a 18. OrszĂĄgos IfjĂșsĂĄgi TudomĂĄnyos Ă©s InnovĂĄciĂłs TehetsĂ©gkutatĂł Versenyt
  
Hivatalosan november 6-ĂĄn, sajtĂłtĂĄjĂ©koztatĂł keretĂ©ben hirdettĂ©k meg a 18. OrszĂĄgos IfjĂșsĂĄgi TudomĂĄnyos Ă©s InnovĂĄciĂłs TehetsĂ©gkutatĂł Versenyt. A bejelentĂ©snek sĂșlyt Ă©s rangot adott, hogy azt a „Magyar TudomĂĄny Ünnepe” gazdag rendezvĂ©nysorozatĂĄhoz, az „IfjĂșsĂĄg-InnovĂĄciĂł- TudomĂĄny” cĂ­mĂ» szakmai programhoz kapcsolĂłdva, neves tĂĄmogatĂł intĂ©zmĂ©nyek (OktatĂĄsi Ă©s KulturĂĄlis MinisztĂ©rium, a Duna TelevĂ­ziĂł Ă©s a Magyar Szabadalmi Hivatal) közremĂ»ködĂ©sĂ©vel egyĂŒtt tette meg a versenyt Ă©vrĂ”l Ă©vre meghirdetĂ” Magyar InnovĂĄciĂłs SzövetsĂ©g. ÜgyvezetĂ” igazgatĂłjĂĄval, dr. Antos LĂĄszlĂłval a 2008/2009. tanĂ©vi kiĂ­rĂĄs cĂ©ljairĂłl, az eddigi tapasztalatokrĂłl, a tehetsĂ©ges fiatalok segĂ­tĂ©sĂ©nek mĂłdjairĂłl beszĂ©lgettĂŒnk.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 26. oldal

Szili Hajnalka
A Nyugat varĂĄzskapuja
  
MagyarorszĂĄg gazdag törtĂ©nelmi mĂșltjĂĄnak emlĂ©keit Ă”rzik Nyugat- DunĂĄntĂșl patinĂĄs telepĂŒlĂ©sei. Az ideĂ©rkezĂ” mai kalandozĂłkat vĂĄltozatos erdĂ”kben Ă©lĂ” gesztenyematuzsĂĄlemek, rĂłmai kori Ă©pĂŒletek maradvĂĄnyai, kĂŒlönleges vadvĂ­zek, botanikai ritkasĂĄgok, nemzetközi hĂ­rĂ» gyĂłgyfĂŒrdĂ”k vĂĄrjĂĄk.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 30. oldal
Leopold Györgyi
Ha satuban is a szív, szårnyal még a lélek
Beszélgetés Fabók Gyulåval mûvészetrÔl és inspiråcióról
  
„Ez FabĂłk!” – mondja a mûértĂ”, az avatott szemĂ», ha meglĂĄtja valamelyik kĂ©pĂ©t, vagy tĂ»zzomĂĄncĂĄt. Mert jellegzetes, mert összetĂ©veszthetetlen gazdag kĂ©pi vilĂĄga. „Ez csodĂĄlatos!” – mondja az egyszerĂ» szemlĂ©lĂ”, ha szembetalĂĄlkozik valamelyik alkotĂĄsĂĄval, mert a szĂ©p, a közĂ©rthetĂ” mindenkit megfog, megbabonĂĄz. FabĂłk Gyula nĂ©vjegye vĂ©djegy is egyben, egy Ă©letmĂ» koronĂĄja. A lĂĄgymĂĄnyosi mĂ»teremlakĂĄsban – ahol beszĂ©lgetĂŒnk –, fehĂ©r-csupaszon nĂ©znek rĂĄm a falak, egyetlen kĂ©p jelzi csupĂĄn az alkotĂł keze nyomĂĄt. KeresĂ” tekintetemre a vĂĄlasz: „RaktĂĄrban vannak”. Csak Ă­gy, egyszerĂ»en, megĂĄllapĂ­tĂł-kijelentĂ” mĂłdban, mintha ez lenne a vilĂĄg legtermĂ©szetesebb dolga, hogy az alkotĂĄsokat rideg raktĂĄr Ă”rzi.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 34. oldal

Dr. KirĂĄly PĂ©ter
Nemzeti program a felelÔs ållattartåsért
  
A Rex AlapĂ­tvĂĄny megalakulĂĄsa Ăłta egyarĂĄnt nagy hangsĂșlyt fektet a felelĂ”s ĂĄllattartĂĄsi kultĂșra fejlesztĂ©sĂ©re Ă©s a hazai civil ĂĄllatvĂ©delmi szervezetek összehangolt mĂ»ködĂ©sĂ©nek jobbĂ­tĂĄsĂĄra. Ennek az összefogĂĄsnak a jegyĂ©ben a civil szervezetek oktĂłberben a budapesti vĂĄsĂĄrvĂĄrosban lezajlott EurĂłpa KutyakiĂĄllĂ­tĂĄs helyszĂ­nĂ©n mintegy hĂĄromezer gyerek rĂ©szvĂ©telĂ©vel nekik szĂłlĂł szemlĂ©letformĂĄlĂł programokkal Ă©s civil segĂ­tĂ”k, kĂŒlönbözĂ” szakemberek, ĂĄllatorvosok, pedagĂłgusok közremĂ»ködĂ©sĂ©vel egy nagysikerĂ» orszĂĄgos ĂĄllatvĂ©delmi konferencia megrendezĂ©sĂ©vel jĂĄrultak hozzĂĄ az ĂĄllatok sorsĂĄnak jobbĂ­tĂĄsĂĄhoz. ÍrĂĄsunkban e kĂ©t esemĂ©nyrĂ”l adunk rövid ĂĄttekintĂ©st.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 36. oldal
GĂĄspĂĄr Kinga
Új szĂ­nek a szakirĂĄnyĂș tovĂĄbbkĂ©pzĂ©sben
Mire jĂł az elnevezĂ©s – Ă©s ami mögötte van
  
A szakirĂĄnyĂș tovĂĄbbkĂ©pzĂ©sek bĂ”vĂŒlĂ” kĂ­nĂĄlatĂĄban több olyan kĂ©pzĂ©ssel talĂĄlkozunk, amelynek a nevĂ©bĂ”l nem derĂŒl ki, hogy pontosan mire is hasznĂĄlhatĂł, milyen kompetenciĂĄk fejlesztĂ©sĂ©re alkalmas. Figyelembe vĂ©ve, hogy minden egyetem szĂĄmĂĄra elsĂ”dleges szempont a kĂ©pzĂ©si kĂ­nĂĄlat szakmai igĂ©nyek szerinti tovĂĄbbfejlesztĂ©se, megnyugodhatunk: az elnevezĂ©s is elsĂ”sorban a szakterminolĂłgia miatt idegen az avatatlan fĂŒl szĂĄmĂĄra. PĂ©ldakĂ©nt segĂ­tĂŒnk megfejteni nĂ©hĂĄny Ășj kĂ©pzĂ©s, Ășj szakma nevĂ©t.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 38. oldal

Riesz MĂĄria
Konfliktuskezelés kiélezett helyzetben
  
Ha meghalljuk azt a szĂłt, hogy konfliktus, azonnal valamilyen kellemetlen helyzetre, kerĂŒlendĂ”, kĂĄros törtĂ©nĂ©sre gondolunk. Pedig nem feltĂ©tlenĂŒl kell negatĂ­van megĂ­tĂ©lni a megjelenĂ©sĂ©t, jelenlĂ©tĂ©t. MikĂ©nt a stressz, ez is Ă©letĂŒnk velejĂĄrĂłja. KezelĂ©sĂ©t, megoldĂĄsi lehetĂ”sĂ©geit cĂ©lszerĂ» elsajĂĄtĂ­tani, Ă©s ha mindezt hatĂ©konyan tudjuk alkalmazni, Ă©letĂŒnk elĂ”revivĂ”je lehet. Egy jĂłl megoldott problĂ©mĂĄt követĂ”en a konfliktus szereplĂ”inek magasabb szinten rendezĂ”dik ĂșjjĂĄ a kapcsolata.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 40. oldal
D. MolnĂĄr MĂĄrti
HomeopĂĄtia: hatĂ©kony gyĂłgymĂłd mellĂ©khatĂĄsok nĂ©lkĂŒl
  
Az idĂ”szĂĄmĂ­tĂĄsunk elĂ”tti IV. szĂĄzadban HippokratĂ©sz felfedezte a „hasonlĂłt a hasonlĂłval gyĂłgyĂ­tani” elvĂ©t. A homeopĂĄtiĂĄs gyĂłgymĂłdok alkalmazĂĄsa azonban csak a XVIII. szĂĄzadban indult jelentĂ”s fejlĂ”dĂ©snek, melyet 1796- ban dr. Samuel Hahnemann nĂ©met orvos foglalt rendszerbe. KĂ©sĂ”bb egyre több betegsĂ©gre fedeztĂ©k fel a hatĂĄsos termĂ©szetes kezelĂ©st EurĂłpa, DĂ©l-Amerika, Ázsia Ă©s DĂ©l- Afrika egyes orszĂĄgaiban. MagyarorszĂĄgon a homeopĂĄtia csak az 1820-as Ă©vektĂ”l kezdve vĂĄlt elfogadottĂĄ, amikor – a nagy kolerajĂĄrvĂĄny idejĂ©n – dr. Bakody JĂłzsef sikeresen gyĂłgyĂ­totta betegeit ezzel a mĂłdszerrel. 1865-ben a Bethesda KĂłrhĂĄz homeopĂĄtiĂĄs kĂłrhĂĄzzĂĄ alakult, 1870-ben pedig kĂ©t homeopĂĄtiĂĄs gyĂłgyĂĄszattal foglalkozĂł egyetemi tanszĂ©ket hoztak lĂ©tre parlamenti hatĂĄrozattal. Ebben az idĂ”ben a homeopĂĄtia fellegvĂĄra volt MagyarorszĂĄg. 1935-ben Budapesten kerĂŒlt sor a Nemzetközi HomeopĂĄtiĂĄs Liga X. KongreszszusĂĄra. 1949-ben betiltottĂĄk az „arisztokrĂĄcia orvoslĂĄsĂĄt”, amelyet – negyven Ă©ves szĂŒnet utĂĄn – csak a rendszervĂĄltĂĄssal egy idĂ”ben, 1990-ben kezdtek Ășjra alkalmazni.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 42. oldal

Gigi
Mit ĂŒzen a piros szalag?
Az AIDS VilĂĄgnapja: december 1.
  
Az idei AIDS VilĂĄgnapra (december 1.) az AIDS Healthcare Foundation a vilĂĄg összes orszĂĄgĂĄra kiterjedĂ” HIV-szĂ»rĂ©si kampĂĄnyt szervez, amelynek sorĂĄn a WHO tĂĄmogatĂĄsĂĄval 1 milliĂł, ingyenes HIV-szĂ»rĂ”tesztet bocsĂĄt a kampĂĄnyban rĂ©szt vevĂ” 600 szervezet rĂ©szĂ©re. EurĂłpĂĄban 20 szervezet csatlakozott a felhĂ­vĂĄshoz. MagyarorszĂĄgot a Szt. IstvĂĄn Ă©s Szt. LĂĄszlĂł KĂłrhĂĄz kĂ©pviseli. A magyarorszĂĄgi kampĂĄny sorĂĄn ingyenes HIV-szĂ»rĂ©si Ă©s tanĂĄcsadĂĄsi lehetĂ”sĂ©get biztosĂ­tanak a diĂĄkok, fiatalok rĂ©szĂ©re, elsĂ”sorban a felsĂ”oktatĂĄsi intĂ©zmĂ©nyekkel rendelkezĂ” vĂĄrosokban. A tĂ©mĂĄnak kĂŒlön aktualitĂĄst ad az, hogy a 2008 Ă©vi orvosi Nobel-dĂ­jat – megosztva – a HIV vĂ­rust 25 Ă©vvel ezelĂ”tt felfedezĂ” francia virolĂłgusok kaptĂĄk meg.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 44. oldal
(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
EsélyerÔsítés komplex módszerekkel
TĂŒkröt tart elĂ©nk a „Magyar lelkiĂĄllapot, 2008”
  
Nem, nem mi akarunk rĂĄvilĂĄgĂ­tani, hogy milyen ma a magyaroknak amĂșgy is elhĂ­resĂŒlt pesszimista, olykor tragĂ©diĂĄkba torkollĂł lelkiĂĄllapota, hiszen idĂ”rĂ”l idĂ”re megteszik ezt a hozzĂĄĂ©rtĂ” tudĂłs kutatĂłk. Most is Ă­gy törtĂ©nt, a közelmĂșltban jelent meg dr. Kopp MĂĄria, a SOTE MagatartĂĄstudomĂĄnyi IntĂ©zete fĂ”igazgatĂł-helyettesĂ©nek Ă©s munkatĂĄrsainak Magyar lelkiĂĄllapot, 2008 cĂ­mĂ» könyve, mely egy alapos kutatĂĄs Ă©s felmĂ©rĂ©s eredmĂ©nyekĂ©nt rĂ©szletesen elemzi a mai magyar pszichĂ©t.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 46. oldal

K. V.
ÖnkĂ©ntesek a vonal vĂ©gĂ©n
Ezt a szĂĄmot hĂ­vd, ha nem tudsz hovĂĄ fordulni: 116-1111
  
A KĂ©k Vonal GyermekkrĂ­zis AlapĂ­tvĂĄny Gyerek- Ă©s IfjĂșsĂĄgi Telefonja mĂĄr 15 Ă©ve fogadja gyerekek, fiatalok, Ă©s az Ă©rtĂŒk aggĂłdĂł szĂŒlĂ”k hĂ­vĂĄsait, Ă©s a telefonok mellett a kezdetektĂ”l fogva elsĂ”sorban önkĂ©ntesek ĂŒlnek. 1993-ban indult az elsĂ” kĂ©pzĂ©s szĂĄmukra, jelenleg pedig mĂĄr a 30. önkĂ©ntes trĂ©ninget tervezik.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 47. oldal
Uzsalyné dr. Pécsi Rita
TanulhatĂł-e a kreativitĂĄs?
  
„Teremteni, alkotni annyi, mint kĂ©tszer Ă©lni.” (A. Camus)

Ki ne szeretne egyedi, eredeti kreatĂ­v szemĂ©lyisĂ©g lenni? Melyik szĂŒlĂ” ne kĂ­vĂĄnnĂĄ kreatĂ­vvĂĄ nevelni gyermekĂ©t? Minden valamire valĂł munkahelyen elvĂĄrjĂĄk a kreativitĂĄst, de ezĂĄltal tehetjĂŒk vĂĄltozatossĂĄ, eredetivĂ© otthonunkat, feldobja az Ă©vtizedeken ĂĄt azonos recept szerint elkĂ©szĂ­tett ebĂ©det, ĂșjjĂĄvarĂĄzsolhatja a megunt ruhadarabot, Ă©s kreatĂ­v ötletek elevenĂ­thetik meg az emberi kapcsolatokat is.

Mentor - 2008/10. szĂĄm – 48. oldal

© 1998-2007 WWW.MENTORMAGAZIN.HU – A megújult Mentor Magazin honlapja. IMPRESSZUM
A honlap anyagai szabadon letölthetők. A különleges jogokat külön jelezzük.
Adminisztrátor: admin@mentormagazin.hu. A szerkesztőség címe: info@mentormagazin.hu