Mentor Magazin - 1118 Budapest, Mťnesi ķt 11-13. - Telefon/fax: 269-2730 - Telefon: 301-0077      Belťpťs - RegisztrŠciů - 2018. december 13., csŁtŲrtŲk
F’OLDAL R”LUNK HÕREK PROGRAMAJŃNL” A MAGAZIN ARCHÕVUM M…DIAAJŃNLAT PARTNEREINK
A MAGAZIN 
UgrŠs a legutůbbi kommentekhez!
Keresťs ebben a rovatban
A lap szŠmai
A lap rovatai
A lap szerzűi

A megnyitott lapszŠm: Mentor - 2007/11.sz√°m
Mentor, 2007/11.sz√°m 
Horv√°th Irma
Mikul√°s, az apuk√°m
Lelk√ľnk eg√©szs√©ge: az √ľnnepl√©s
  
N√©gy√©ves lehettem, amikor lebukott a Mikul√°s. A k√©pek tan√ļs√°ga szerint b√°jos bubifrizur√°val, lila vir√°gos b√°rsonyruh√°ban √°lltam a Corvin √Āruh√°z bej√°rat√°n√°l. Megszeppenten kezdtem volna a T√©lap√≥ itt van c√≠m√Ľ klasszikusba a f√∂l√©m magasod√≥ feln√Ķttek b√≠ztat√°sa k√∂zepette, hogy elnyerjem az √°h√≠tott √°tl√°tsz√≥ piros tasakba rejtett finoms√°gokat ‚Äď k√∂zt√ľk a k√©s√Ķbb v√©djegyemm√© v√°lt szalonnacukork√©nt elh√≠res√ľlt √©dess√©get ‚Äď mikor a nagyszak√°ll√ļ, pocakos √ļr piros k√∂nt√∂se al√≥l kikandik√°lt egy ismer√Ķs kark√∂t√Ķ.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 3. oldal
Gyarmati Szab√≥ √Čva
Gáspár, Menyhért, Boldizsár
Bit√≥ L√°szl√≥ √©s Szyksznian Wanda gy√∂ny√∂r√Ľ k√∂tet√©b√Ķl ny√ļjtunk √≠zel√≠t√Ķt itt az olvas√≥nak
  
A ‚Äěkar√°csonyi √Ķs-√∂kum√©nia‚ÄĚ alc√≠met, m√Ľfaji meghat√°roz√°st visel√Ķ kiadv√°ny a sz√≥ szoros √©rtelm√©ben var√°zslatos mesek√∂nyv, amely a benne l√©v√Ķ tartalom √©s illusztr√°ci√≥ √∂lelkez√©s√©b√Ķl sz√ľletett.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 4. oldal

B. G.
Karácsonyi ajándékkosár
  
Hatalmas a kiad√≥k k√≠n√°lata, k√∂nyvek, albumok, CD-k, DVD-k, vide√≥k d√∂mpingje ker√ľl ki az √°ruspultokra. Mi els√Ķsorban a kar√°csonyi szezon nyit√°nyak√©nt november elej√©n megrendezett T√©li K√∂nyvfieszt√°n bemutatott √ļjdons√°gokb√≥l v√°logattunk ‚Äď mintegy kedvcsin√°l√≥k√©nt az aj√°nd√©kv√°s√°rl√°shoz.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 5. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Netre tett gyermekek
  
Hi√°nyp√≥tl√≥ felm√©r√©st v√©gzett az NRC Piackutat√≥, amikor megvizsg√°lta a gyerekek internetez√©si szok√°sait. A VMRkids 2007 kutat√°s eredm√©nyeib√Ķl t√∂bbek k√∂zt kider√ľlt, hogy m√°r a hat √©vn√©l fiatalabbak is interneteznek ‚Äď els√Ķsorban j√°t√©kra haszn√°lj√°k a vil√°gh√°l√≥t

Mentor - 2007/11.sz√°m – 8. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Új gyerekcsatorna januártól a kábelhálózatokon
  
Magyarorsz√°gon is elindul hamarosan az √≥vod√°soknak sz√≥l√≥ JimJam t√©v√©csatorna. A tulajdonosok rem√©nye szerint az ad√≥ janu√°rt√≥l ker√ľlhet fel a k√°belszolg√°ltat√≥k k√≠n√°lat√°ba.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 8. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Kijátszott agresszió
  
A sz√°m√≠t√≥g√©pes j√°t√©kok els√Ķ gener√°ci√≥i (t√©v√©j√°t√©kok, sakkkomputerek) a nyolcvanas √©vekben bukkantak fel. Ma egyre fejlettebb technikai sz√≠nvonal√ļ j√°t√©kok jelennek meg.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 9. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Rátz Tanár Úr szelleme ma is él
  
√Ėt vid√©ki √©s h√°rom budapesti pedag√≥gus nyerte el ebben az √©vben a R√°tz Tan√°r √ör √Čletm√Ľd√≠jat. Az elismer√©seket az alap√≠t√≥ c√©gek vezet√Ķi okt√≥ber 29-√©n, a Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia D√≠szterm√©ben adt√°k √°t. Az egymilli√≥ forint jutalommal j√°r√≥ d√≠jat minden √©vben a k√∂z√©piskolai re√°loktat√°s kiemelked√Ķ k√©pvisel√Ķi kapj√°k, azok a pedag√≥gusok, akik √©letm√Ľv√ľkkel, munk√°ss√°gukkal jelent√Ķsen hozz√°j√°rultak a hazai k√∂z√©piskolai term√©szettudom√°nyos k√©pz√©s sz√≠nvonal√°nak emel√©s√©hez.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 10. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Az Arany J√°nos Programokra december 10-ig lehet jelentkezni
  
Jelenleg is zajlanak a ny√≠lt napok a H√°tr√°nyos Helyzet√Ľ Gyerekek Arany J√°nos Koll√©giumi, √©s a H√°tr√°nyos Helyzet√Ľ Gyerekek Arany J√°nos Tehets√©ggondoz√≥ Programjait m√Ľk√∂dtet√Ķ int√©zm√©nyekben. A programokra december 10-ig lehet jelentkezni az √©rdekl√Ķd√Ķ di√°koknak.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 10. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Uniós források az erdei iskolákért és óvodákért
  
Most el√Ķsz√∂r ny√≠lik lehet√Ķs√©g arra, hogy a min√Ķs√≠tett Erdei Iskol√°k √©s √ďvod√°k Eur√≥pai Uni√≥s forr√°sokra p√°ly√°zzanak: 2007-2008-ban mintegy 1,6 milli√°rd forint √°ll rendelkez√©sre e c√©lra.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 11. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Integr√°lt szakk√©pz√Ķ k√∂zpontok ‚Äď j√∂v√Ķ szeptembert√Ķl
  
A szakk√∂z√©piskol√°k √ļgynevezett T√©rs√©gi Integr√°lt Szakk√©pz√Ķ K√∂zpontokba csoportosulnak j√∂v√Ķ szeptembert√Ķl, √≠gy a f√Ķv√°rosi di√°kok a k√∂vetkez√Ķ tan√©vet teljesen √ļj szakk√©pz√©si strukt√ļr√°ban kezdhetik meg ‚Äď adta h√≠r√ľl a Figyel√Ķnet. Budapest vezet√©se szerint az √ļj rendszer sokkal √°tl√°that√≥bb √©s egys√©gesebb lesz az eddigin√©l, nem lesz sz√ľks√©g tov√°bbi iskolabez√°r√°sokra.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 11. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
√öj f√Ķiskola √©s k√©t kib√Ķv√ľlt egyetem
  
A fels√Ķoktat√°si t√∂rv√©ny k√∂zelm√ļltbeli m√≥dos√≠t√°sa nyom√°n √ļj f√Ķiskola kezdheti meg m√Ľk√∂d√©s√©t haz√°nkban, tov√°bb√° k√©t r√©gi f√Ķiskola sz√Ľnik meg azzal, hogy beolvad valamely egyetembe.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 12. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
A www.felvi.hu segít
  
November 15-√©n lej√°rt a febru√°rban indul√≥ k√©pz√©sek jelentkez√©si hat√°rideje ‚Äď November 15-√©n lej√°rt a febru√°rban indul√≥ k√©pz√©sek jelentkez√©si hat√°rideje ‚Äď m√≥dos√≠tani 2008. janu√°r 2-√°ig lehet.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 12. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Megalakult az Oktat√°si Vezet√Ķk Szakszervezete
  
Az Oktat√°si Vezet√Ķk Szakszervezet√©nek (OVSZ) alap√≠t√°s√°t mintegy sz√°z, az orsz√°g k√ľl√∂nb√∂z√Ķ v√°ros√°ban, k√∂zs√©g√©ben dolgoz√≥ igazgat√≥, igazgat√≥helyettes, tagiskola-vezet√Ķ hat√°rozta el. Okt√≥ber 13-√°n az √∂sszegy√Ľlt oktat√°si vezet√Ķk nyilatkozatot √≠rtak al√°, amelyben bejelentett√©k a szakszervezet szervez√©s√©t, tov√°bb√° elfogadt√°k a leend√Ķ √©rdekv√©delmi szervezet alapszab√°ly-tervezet√©t.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 13. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Karácsonyig tárgyalják a tandíj kérdését
  
Az Oktat√°si √©s Kultur√°lis Miniszt√©rium fontol√≥ra veszi a Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzatok Orsz√°gos Konferenci√°j√°nak (H√ĖOK) alternat√≠v javaslat√°t, amit a tand√≠j ellen ny√ļjtott be okt√≥berben a szakt√°rc√°nak. Kar√°csonyig folytatj√°k a t√°rgyal√°sokat ‚Äď jelentette be a Fels√Ķoktat√°si Kerekasztal √ľl√©s√©t k√∂vet√Ķen Manherz K√°roly fels√Ķoktat√°si szak√°llamtitk√°r ‚Äď olvashat√≥ a miniszt√©rium honlapj√°n.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 13. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
A magyar közoktatás napján
  
A Pedag√≥gusok Szakszervezete (PSZ) a hazai k√∂zoktat√°s helyzet√©nek, gondjainak bemutat√°s√°ra, val√≥s t√°rsadalmi meg√≠t√©l√©s√©nek el√Ķseg√≠t√©s√©re, valamint a v√°ls√°g felsz√°mol√°s√°hoz sz√ľks√©ges orsz√°gos √©s helyi d√∂nt√©sek meghozatala, a k√∂z√∂s cselekv√©s kialak√≠t√°sa c√©lj√°b√≥l 1991 √≥ta tartja sz√°mon november 22-√©t a magyar k√∂zoktat√°s napjak√©nt.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 14. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
√ĀTK√ČPZ√ČSEK, √ĀLL√ĀSLEHET√ēS√ČGEK PEDAG√ďGUSOKNAK
  
√Ėssze√°ll√≠t√°sunkkal a munkan√©lk√ľli pedag√≥gusoknak k√≠v√°nunk seg√≠teni. Az √°tk√©pz√©seket t√°mogatj√°k a ter√ľleti munka√ľgyi k√∂zpontok 300 000 Ft-os kerettel, amelyet minden, felment√©s√©t t√∂lt√Ķ k√∂zalkalmazott p√°ly√°zat √ļtj√°n ig√©nyelhet.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 15. oldal

Mayer József
A változások közepén
  
A szakk√©pz√©s reformj√°nak els√Ķsorban az a c√©lja, hogy a k√©pz√©s k√≠n√°lata √©s a munkaer√Ķpiaci elv√°r√°sok k√∂zelebb ker√ľljenek egym√°shoz. Ezzel p√°rhuzamosan kell megoldani azt is, hogy a feln√Ķttek sz√°m√°ra szakk√©pz√©si programokat ny√ļjt√≥ int√©zm√©nyekben √©s szervezetekben a jelenlegin√©l rugalmasabb, az egy√©n lehet√Ķs√©geit jobban fi gyelembe vev√Ķ tanul√°si lehet√Ķs√©gek j√∂jjenek l√©tre. (...) Ezekr√Ķl k√©rdezt√ľk dr. Zach√°r L√°szl√≥t, a Nemzeti Szakk√©pz√©si √©s Feln√Ķttk√©pz√©si Int√©zet f√Ķigazgat√≥helyettes√©t.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 17. oldal
Domokos S√°ndor
Felr√°z√≥program ‚Äěiskolaf√°radt‚ÄĚ di√°koknak
F√≥kuszban a h√°tr√°nyos helyzet√Ľek reintegr√°ci√≥ja
  
A h√°tr√°nyos helyzet√Ľek k√∂z√∂tt jelent√Ķs sz√°mban vannak olyan fiatalok, akik a tank√∂telezetts√©g id√Ķszak√°ban nem szereztek alapiskolai v√©gzetts√©get. T√∂bbs√©g√ľk ‚Äěiskolaf√°radt‚ÄĚ; akik tanulm√°nyaikat a szakk√©pz√©sben szeretn√©k folytatni, szakm√°t szeretn√©nek tanulni, hogy a sikeres munk√°ba √°ll√°ssal √∂n√°ll√≥ √©letet tudjanak kezdeni. Nyilv√°nval√≥, hogy a h√°tr√°nyos helyzet√Ľ fi atalok sz√°m√°ra olyan saj√°tos k√©pz√©si lehet√Ķs√©geket kell biztos√≠tani, amelyek ezt lehet√Ķv√© teszik.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 18. oldal

Mihály Ildikó
Munkav√°llal√°s k√ľlf√∂ld√∂n
  
A munkav√°llal√°s haz√°nkban is alapos k√∂r√ľltekint√©st ig√©nyel, de a m√°s orsz√°gokban munk√°t v√°llalni sz√°nd√©koz√≥ honfi t√°rsainknak k√∂zvetlen √©rdeke f√Ľz√Ķdik ahhoz, hogy √°ll√°skeres√©s√ľket megel√Ķz√Ķen k√ľl√∂n√∂s gonddal m√©rj√©k fel k√ľlf√∂ld√∂n felhaszn√°lhat√≥ kompetenci√°ik teljes fegyvert√°r√°t.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 22. oldal
Adamikné dr. Jászó Anna
Ne legy√©l l√ļzer!
  
Amit a t√©v√© hirdet√©seiben hallunk, az a kever√©k m√°r nem √©des anyanyelv√ľnk, azaz √©desany√°nk nyelve, hanem valamif√©le mother-nyelv vagy anyalanguage. A magyar-angol kever√©kmondatok t√∂bbs√©ge furcsa m√≥don nem a sz√°m√≠t√≥g√©p, az internet, hanem sokkal ink√°bb a t√°pl√°lkoz√°s, a sz√©ps√©g√°pol√°s √©s a rovarirt√°s t√©mak√∂r√©b√Ķl sz√°rmazik.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 24. oldal

Kende T√ľnde Anna
A zene boldogs√°gforr√°s ‚Äď Koncz Zsuzsa
  
...Nem lengt√©k k√∂r√ľl botr√°nyok, szaftos t√∂rt√©netek, mindig is megmaradt annak, aminek a mai napig tartja mag√°t: el√Ķad√≥m√Ľv√©sznek. Koncz Zsuzs√°t kiegyens√ļlyozotts√°g√°r√≥l, meg√Ķrz√∂tt siker√©nek titkair√≥l faggattuk.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 26. oldal
√Čger Veronika
A meg√ļjul√°s fest√Ķ g√©niusza
  
Ak√°r napokat is elt√∂lthetne a l√°togat√≥ a Magyar Nemzeti Gal√©ria nagyszab√°s√ļ, √ļj id√Ķszaki ki√°ll√≠t√°s√°n, a 140 √©vvel ezel√Ķtt sz√ľletett kiv√°l√≥ fest√Ķ, grafikus, iparm√Ľv√©sz, Vaszary J√°nos munk√°it reprezent√°l√≥ t√°rlaton, amely a m√Ľv√©sz p√°ratlanul gazdag √©s sokr√©t√Ľ alkot√≥i p√°ly√°j√°t a sz√ľntelen meg√ļjul√°s, fejl√Ķd√©s √©rz√©keltet√©s√©vel mutatja be.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 28. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
‚ÄěKod√°ly orsz√°ga‚ÄĚ
  
A Kod√°ly eml√©k√©v alkalm√°b√≥l tizenegy nagyv√°rost √©rint√Ķ, a Kod√°ly orsz√°ga c√≠m√Ľ orsz√°gos rendezv√©nysorozat december 1-j√©n Budapesten z√°rul. Az Oktat√°si √©s Kultur√°lis Miniszt√©rium, valamint a Balassi Int√©zet megb√≠z√°s√°b√≥l a Magyar K√≥rusok √©s Zenekarok Sz√∂vets√©ge k√∂zrem√Ľk√∂d√©s√©vel a Miga Film Produkci√≥s Iroda okt√≥ber 13-√°n Kecskem√©ten szervezte az els√Ķ koncertet.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 29. oldal
P. Mészáros Johanna
Megelevenedett történelem
  
2008 a Renesz√°nsz √©ve √©s egy√ļttal Hunyadi M√°ty√°s eml√©k√©v is. Ennek jegy√©ben okt√≥ber 18-√°n nyitotta meg kapuit az Erzs√©bet h√≠d pesti h√≠df√Ķj√©n√©l a Renesz√°nsz Panoptikum.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 30. oldal

Gabnai Katalin
A színjáték öröme
  
A k√∂vetkez√Ķ h√≥napokban szemelgetni fogunk az √©vad friss el√Ķad√°saib√≥l. Elmes√©lj√ľk, ha j√≥t l√°ttunk, s nem titkoljuk, ha rosszat. Tal√°n seg√≠t a programv√°laszt√°sok sor√°n, ha meg is indokoljuk az √°mulat ok√°t, vagy csak saj√°t felel√Ķss√©gre javasoljuk az est√©t, hossz√ļt√Ľr√Ķ sz√≠nh√°zszeret√Ķknek, kih√≠v√°sk√©nt aj√°nlva azt.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 32. oldal
L.Gy.
Szeretetszínház
A Broadway árnyékában
  
Szeretetsz√≠nh√°z, Teny√©rnyi sz√≠npad ‚Äď √≠gy hirdetik hivatalosan azt a mind√∂ssze 44 f√©r√Ķhelyet sz√°ml√°l√≥ n√©z√Ķteret √©s par√°nyi sz√≠npadot, mely a pesti Broadway csillog√≥, pezsg√Ķ vil√°g√°t√≥l alig p√°r l√©p√©snyire h√ļzza meg mag√°t, egy mell√©kutca hom√°lyos pinc√©j√©ben.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 33. oldal

Kerényi Kata
Z√Ľr√∂s gyerekek, √©rtetlen feln√Ķttek
  
Bálint tizenhét éves, teljesen átlagos kamasz. Mégis, a Zöld Kakas Líceum, ahová most jár, már a kilencedik középiskolája. Mindenhonnan kisebb-nagyobb viták, konfl iktusok után kellett távoznia, nem találta meg a hangot a tanáraival és a diáktársak egy részével sem.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 34. oldal
Kerényi Kata
‚ÄěMegpr√≥b√°lok boldog lenni‚ÄĚ
Egy diáklány a Zöld Kakas Líceumból
  
√ďvod√°ba szerettem j√°rni, azt mondt√°k, hogy okos vagyok, √©rtelmes. Akkor voltak bar√°taim, de sajnos m√°r... Mostan√°ban nem j√∂v√∂k ki az emberekkel.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 35. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Mi is sz√≥t k√©r√ľnk!
Saj√°tos nevel√©si ig√©ny√Ľ tanul√≥k az Eur√≥pai Parlamentben
  
Ha a fogyat√©kos gyerekek oktat√°s√°r√≥l van sz√≥, abban mindenki egyet√©rt, hogy ezen a t√©ren gy√∂keres v√°ltoztat√°sokra van sz√ľks√©g. Kor√°bban √ļgy gondolt√°k a szakemberek, hogy a saj√°tos nevel√©si ig√©ny√Ľ tanul√≥k sz√°m√°ra a legjobb, ha az eg√©szs√©ges fiatalokt√≥l elk√ľl√∂n√≠tve, az √Ķ nevel√©s√ľkre szakosodott int√©zm√©nyekben tan√≠tj√°k, √©s k√©sz√≠tik fel √Ķket az √©letre.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 36. oldal
Keszthelyi Ren√°ta
Akikre b√ľszk√©k lehet√ľnk
  
Z√°mb√≥ Di√°na, Vincze M√°rton √©s Juh√°sz Tam√°s, a k√ľld√∂ttek, fiatalok √©s rendk√≠v√ľl c√©ltudatosak. Ott voltak az Eur√≥pai Parlamentben, ahol haz√°nkat √©s sorst√°rsaikat is k√©pviselt√©k a k√∂z√©piskolai √©s a fels√Ķoktat√°si szekci√≥ban.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 38. oldal

Borb√°th Katalin
Sz√ľl√Ķidom√≠t√°s helyett p√°rbesz√©d
  
A pszichol√≥gus az iskol√°ban a sz√ľl√Ķ-gyerek-pedag√≥gus h√°rmas √©s k√∂rnyezet√ľk egy√ľtt- vagy egy√ľtt-nemm√Ľk√∂d√©s√©t vizsg√°lja. A megfigyelt esem√©nyeket, jelens√©geket elemzi, keresi azok pszichol√≥giai h√°tter√©t, ‚Äěoknyomoz‚ÄĚ, √©s v√©g√ľl igyekszik alternat√≠v megold√°sokat ny√ļjtani.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 40. oldal
Federmayer Katalin
Széllel szemben...
  
(...) A mai gyerekekr√Ķl aligha lehetne orcapirul√°s n√©lk√ľl √°ll√≠tani, hogy √©pp olyan al√°zattal vagy net√°n lelkesed√©ssel v√©gezn√©k dolgukat, mint p√©ld√°s el√Ķdeik. Igen, igaz. Mi gyeng√©k √©s opportunist√°k vagyunk, a gyerekek pedig t√©nyleg nem ismerik a fegyelmet, a test, a l√©lek, az √©sz √°lland√≥ pr√≥bat√©tel√©t...

Mentor - 2007/11.sz√°m – 41. oldal

Dr. Koncz Istv√°n
Er√Ķss√©geink √©s ‚Äěgyenges√©geink‚ÄĚ
  
Val√≥sz√≠n√Ľleg egyet√©rt abban a Kedves Olvas√≥, hogy nincs ‚Äěglob√°lisan‚ÄĚ gyenge szem√©lyis√©g, csak gyenges√©geink vannak. Mindenki er√Ķs valami(k)ben, s erre (ezekre) t√°maszkodva lesz sikeres kommunik√°tor.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 42. oldal
Gigi
Egy ‚Äěfegyelem-betegs√©gr√Ķl‚ÄĚ
  
A Kit√∂r√©s c√≠m√Ľ magazin forgat√°sakor egy √≥vod√°ban is j√°rtunk. Eb√©did√Ķben √©rkezt√ľnk. Nyolcas√°val √ľltek a gyerekek az asztalokn√°l, kiv√©ve egyn√©l. H√°rom kicsi eb√©delt ott egy√ľtt, t√°ny√©rukon is m√°s √©tel volt, mint a t√∂bbieknek.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 44. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
M√Ľv√©szettel a r√°k ellen
  
√Čvente h√©tmilli√≥ ember hal meg vil√°gszerte valamilyen r√°kos megbeteged√©sben, √©s tizenegymilli√≥ √ļj beteget diagnosztiz√°lnak minden √©vben. A betegs√©g a gyermekeket sem k√≠m√©li, √≠gy Magyarorsz√°gon √©vente mintegy 300- 450 gyermekn√©l der√≠tenek f√©nyt valamilyen daganatos megbeteged√©sre.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 45. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Legfontosabb t√°pl√°lkoz√°si tan√°csad√≥ink: a bar√°tok √©s az ismer√Ķs√∂k
A Nestl√© √Čletm√≥d K√∂zpont a magyar csal√°dok mozg√°si t√°pl√°lkoz√°si szok√°sair√≥l
  
A mozg√°sra jobban, a helyes t√°pl√°lkoz√°sra kev√©sb√© figyel oda a magyar csal√°dok t√∂bbs√©ge ‚Äď der√ľlt ki a Nestl√© √Čletm√≥d K√∂zpont mintegy f√©lezer megk√©rdezett k√∂r√©ben v√©gzett √©letm√≥dfelm√©r√©s√©b√Ķl.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 46. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Mézeskalács otthon
  
(...) Az anyagokat gy√ļrd √∂ssze, √©s j√≥l dolgozd el, majd hagyd pihenni p√°r √≥r√°t (ak√°r egy eg√©sz √©jszak√°t), hogy a t√©szta szerkezete sz√©pen kialakulhasson...

Mentor - 2007/11.sz√°m – 47. oldal
Gigi
Téli hajápolás
  
‚ÄěVedd fel a sapk√°t!‚ÄĚ ‚Äď mondja anyuka az √°ltal√°nos iskol√°b√≥l kil√©pve kisfi√°nak. Kutya hideg van... Az utca m√°sik oldal√°n ek√∂zben t√Ľsark√ļban a Sikeres N√Ķ tipeg ‚Äď szigor√ļan sapka n√©lk√ľl...

Mentor - 2007/11.sz√°m – 48. oldal

Hegoczki Ferenc
Klímakatasztrófa fenyeget
Einstein: ‚ÄěA k√∂rnyezet minden, ami nem √©n vagyok.‚ÄĚ
  
A l√©gszennyez√Ķd√©s √©s az √≥zonr√©teg elv√©konyod√°sa is szerepet j√°tszhat abban, hogy dr√°maiv√° v√°lt az √Čszaki-sarkon a j√©g olvad√°s√°nak m√©rt√©ke. Alaszka egyes r√©szei az elm√ļlt t√≠z √©vben t√≠zszer gyorsabban melegedtek fel, mint bolyg√≥nk m√°s ter√ľletei.

Mentor - 2007/11.sz√°m – 49. oldal
© 1998-2007 WWW.MENTORMAGAZIN.HU – A megķjult Mentor Magazin honlapja. IMPRESSZUM
A honlap anyagai szabadon letŲlthetűk. A kŁlŲnleges jogokat kŁlŲn jelezzŁk.
AdminisztrŠtor: admin@mentormagazin.hu. A szerkesztűsťg cŪme: info@mentormagazin.hu