Mentor Magazin - 1118 Budapest, Ménesi út 11-13. - Telefon/fax: 269-2730 - Telefon: 301-0077      Belépés - Regisztráció - 2018. december 13., csütörtök
FŐOLDAL RÓLUNK HÍREK PROGRAMAJÁNLÓ A MAGAZIN ARCHÍVUM MÉDIAAJÁNLAT PARTNEREINK
A MAGAZIN 
Ugrás a legutóbbi kommentekhez!
Keresés ebben a rovatban
A lap számai
A lap rovatai
A lap szerzői

A megnyitott lapszám: Mentor - 2007/12. szĂĄm
Mentor, 2007/12. szĂĄm 
Gyarmati Szabó Éva
BoldogulĂĄsunk alapjai
  
Sokan Ășgy gondoljĂĄk, semmi Ă©rtelme a szĂĄmvetĂ©snek, fĂ”kĂ©nt nem a tervezĂ©snek, mert kilĂĄtĂĄs sincs arra, hogy Ă©rdemben vĂĄltozzon valami... Õk az örök pesszimistĂĄk...

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 3. oldal
(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
Az Ă©v legnagyobb informatikus diĂĄkversenye
  
A Microsoft Ă©s a Cisco a Nemzeti SzakkĂ©pzĂ©si Ă©s FelnĂ”ttkĂ©pzĂ©si IntĂ©zettel egyĂŒttmĂ»ködĂ©sben szervezi Ă©s rendezi meg az Ă©v legnagyobb informatikus diĂĄkversenyĂ©t, amely egyben az EuroSkills nemzetközi szakmai verseny nemzeti vĂĄlogatĂłja is.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 6. oldal

(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
Új tanulĂĄsi terek, Ășj szokĂĄsok
  
A digitĂĄlis könyvtĂĄrak, adatbĂĄzisok, keresĂ”programok felkeresĂ©se manapsĂĄg mĂĄr a hallgatĂłi Ă©let szerves rĂ©sze. VĂĄltoznak a tanulĂĄsi szokĂĄsok, az olvasĂĄsi kultĂșra.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 6. oldal
(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
Ingyenes nyelvvizsga nehéz helyzetû, jól tanuló középiskolåsoknak
  
Euro Nyelvvizsga ÖsztöndĂ­j program indult november közepĂ©n, amelynek cĂ©lja, hogy javĂ­tsa a hĂĄtrĂĄnyos helyzetĂ» tanulĂłk tovĂĄbbtanulĂĄsi esĂ©lyeit.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 6. oldal

(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
A PIRSL-, kontra PISA-felmĂ©rĂ©s – 2006 eredmĂ©nye: kisdiĂĄkjaink kimagaslĂł, kamaszaink lesĂșjtĂł Ă©rtĂ©kelĂ©se
  
A közelmĂșltban kĂ©t, kis- Ă©s nagydiĂĄkjaink nemzetközi eredmĂ©nyessĂ©gĂ©t vizsgĂĄlĂł felmĂ©rĂ©srĂ”l is tĂĄjĂ©koztatĂĄst kapott a közvĂ©lemĂ©ny. A PIRSL- Ă©s a PISA-felmĂ©rĂ©s keretĂ©ben – november vĂ©gĂ©n Ă©s december elejĂ©n – sajtĂłtĂĄjĂ©koztatĂł keretĂ©ben bemutatott kĂ©t összefoglalĂł jelentĂ©s lĂĄtott napvilĂĄgot a magyar tanulĂłk szövegĂ©rtĂ©si eredmĂ©nyeirĂ”l.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 7. oldal
(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
Több mint kétezren jelentkeztek a februårban induló egyetemi, fÔiskolai képzésekre
  
November 15-én zårult le az Ôszi felsÔoktatåsi felvételi jelentkezési idÔszak, amelynek sorån a 2008. februårjåban induló képzésekre lehetett jelentkezni. Csaknem negyedével többen adtåk be a jelentkezési lapjukat, mint egy évvel koråbban.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 7. oldal

(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
Esély a tovåbbtanulåsra, 2008-ban is!
  
A Katapult Mentorprogram, ami a szociĂĄlisan hĂĄtrĂĄnyos helyzetĂ» fiatalok felsĂ”fokĂș tanulmĂĄnyait segĂ­ti, mĂĄra felsĂ”oktatĂĄsi esĂ©lyegyenlĂ”sĂ©gi modellprojekttĂ© nĂ”tte ki magĂĄt. Az OktatĂĄsi Ă©s KulturĂĄlis MinisztĂ©rium hozta lĂ©tre 2005-ben az oktatĂĄsi rendszerben tapasztalhatĂł esĂ©lyegyenlĂ”tlensĂ©g csökkentĂ©sĂ©nek Ă©rdekĂ©ben, Ă©s a HÖOK a HallgatĂłkĂ©rt AlapĂ­tvĂĄnyt bĂ­zta meg a projekt vezetĂ©sĂ©vel.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 8. oldal
(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
FelsĂ”oktatĂĄsi felvĂ©teli tĂĄjĂ©koztatĂł – 2008 szeptemberĂ©ben indulĂł kĂ©pzĂ©sek
  
A jövĂ” tanĂ©vtĂ”l Ășj, 480 pontos felvĂ©teli rendszer lĂ©p Ă©letbe, amely a korĂĄbbi Ă©vekben hasznĂĄlatos pontrendszer mintĂĄjĂĄra kĂ©szĂŒlt, Ă­gy könnyen megĂ©rthetĂ” azok szĂĄmĂĄra is, akik nem most prĂłbĂĄlkoznak elĂ”ször a felvĂ©telivel.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 8. oldal

(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
Britek az Ă©len – eurĂłpai egyetemek rangsora
  
A topuniversities honlapon megjelenĂ” legĂșjabb, eurĂłpai egyetemeket felvonultatĂł rangsor nem okozott meglepetĂ©st a korĂĄbbiakhoz kĂ©pest: ismĂ©t angol egyetemek foglaljĂĄk el az elsĂ” hat helyet Ă©s a tovĂĄbbi 100 helyezĂ©s harmadĂĄt.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 9. oldal
(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
Diploma 2008
Hazai egyetemek és fÔiskolåk rangsora
  
A HVG immår harmadszor vållalkozott arra, hogy közreadja az Orszågos FelsÔoktatåsi Felvételi Központ (OFIK) felsÔoktatåsi intézmények között mért rangsoråt.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 9. oldal

(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
FelvĂ©teli a közĂ©pfokĂș iskolĂĄkba
  
A közĂ©piskolĂĄk mintegy harmada sajĂĄt felvĂ©teli eljĂĄrĂĄsĂĄban elÔírja a januĂĄrban központilag megszervezett Ă­rĂĄsbeli vizsgĂĄkon valĂł rĂ©szvĂ©telt. Ha a vĂĄlasztott közĂ©piskolĂĄk bĂĄrmelyikĂ©be szĂŒksĂ©ges a központi Ă­rĂĄsbeli, akkor a diĂĄkoknak arra jelentkezni kell.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 10. oldal
Bonifert MĂĄria
Stratégiai kutatåsok 2006-2007
Jelentés a gyermekszegénységrÔl
  
A közelmĂșltban jelent meg a „StratĂ©giai kutatĂĄsok 2006-2007” cĂ­mĂ» kötet, az Ă©v talĂĄn egyik legfontosabb tudomĂĄnyos publikĂĄciĂłja. A kiadvĂĄny a KormĂĄny Ă©s a Magyar TudomĂĄnyos AkadĂ©mia 2003 mĂĄjusĂĄban lĂ©trejött stratĂ©giai kutatĂĄsi egyĂŒttmĂ»ködĂ©si programjĂĄnak egyik kĂ©zzelfoghatĂł eredmĂ©nye.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 12. oldal

(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
Educatio 2008 – Nemzetközi OktatĂĄsi SzakkiĂĄllĂ­tĂĄs
2008. januĂĄr 18-19., Syma Sport- Ă©s RendezvĂ©nyközpont, „A” csarnok
  
2008. januår 18-ån megnyitja kapuit az EDUCATIO Nemzetközi Oktatåsi Szakkiållítås, a hazai felsÔoktatås szokåsos éves seregszemléje.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 14. oldal
Farnady Katalin
Lassan jĂĄrj, tovĂĄbb Ă©rsz!
  
„Egy szakszervezet csak akkor lehet hatĂ©kony, ha kölcsönös megegyezĂ©sre törekszik. Ha tĂșl sokat követelĂŒnk, a mĂĄsik fĂ©l egyszerĂ»en felkel a tĂĄrgyalĂłasztaltĂłl.”

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 17. oldal

Domokos SĂĄndor
„TiĂ©d (lehet) a pĂĄlya!”
Új esĂ©lyek szakmatanulĂĄsra alapiskolai vĂ©gzettsĂ©g nĂ©lkĂŒli fiataloknak
  
A Szakiskolai fejlesztĂ©si program, amelynek 2006-tĂłl 2011-ig tartĂł mĂĄsodik ĂŒteme a hĂĄtrĂĄnyos helyzetĂ» fiatalok reintegrĂĄciĂłjĂĄra helyezi a hangsĂșlyt, mĂĄr figyelembe veszi az oktatĂĄsbĂłl kimaradtak egyedi jellemzĂ”it, Ă©s sajĂĄtos kĂ©pzĂ©si lehetĂ”sĂ©gekkel igyekszik tanulĂĄsi motivĂĄciĂłjukat kialakĂ­tani, erĂ”sĂ­teni, felzĂĄrkĂłzĂĄsukat segĂ­teni.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 18. oldal
MihĂĄly IldikĂł
Fiatalok Európája – Európa fiataljai
A fiatal európaiak körében végzett felmérések tanulsågaiból
  
Az Európai Unió ebben az esztendÔben is sort kerített egy elemzÔ åttekintés összeållítåsåra a EUROBAROMETER 27 orszåg 15 és 30 évesei körében lebonyolított felmérés alapjån.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 22. oldal

Adamikné dr. Jåszó Anna
Barbarizmus
  
A nyelvi barbarizmus: szĂłhasznĂĄlati vĂ©tsĂ©g, olyan, amely zavarossĂĄ, Ă©rthetetlennĂ© teszi a beszĂ©det. Mondhatjuk Ășgy is, hogy agyoncsapja az Ă©rtelmĂ©t. Aki rosszul hasznĂĄlja a szavakat, vĂ©t a vilĂĄgossĂĄg stĂ­luskövetelmĂ©nye ellen.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 24. oldal
(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
17. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY
(2007/2008-as tanĂ©v) – PĂĄlyĂĄzati kiĂ­rĂĄs
  
Kik indulhatnak? – EgyĂ©nileg vagy kĂ©tfĂ”s csapatba szervezĂ”dve pĂĄlyĂĄzhat minden 1987. oktĂłber 1. Ă©s 1994. augusztus 31. között szĂŒletett fiatal. EgyetemistĂĄk, fĂ”iskolĂĄsok közĂŒl csak elsÔévesek vehetnek rĂ©szt a versenyen, akkor, ha a munkĂĄjukat az egyetem, fĂ”iskola megkezdĂ©se elĂ”tt vĂ©geztĂ©k. PĂĄlyĂĄzhatnak hatĂĄron tĂșli magyar fiatalok is.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 25. oldal

Fodor Erika
„Én saspárti vagyok”
Beszélgetés Csermely Péterrel tehetségrÔl, személyiségrÔl, példaadåsról
  
„Az oktatĂĄsi rendszer tyĂșkpĂĄrti. A tyĂșk valĂłszĂ­nĂ»leg kitĂ»nĂ” bizonyĂ­tvĂĄnyt vinne haza ott, ahol a sas, a rigĂł Ă©s a pulyka rendre megbukna. Én saspĂĄrti vagyok.”

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 26. oldal
Gabnai Katalin
Kamaszok ĂŒnneplĂ”ben
  
Az emlĂ©keinkben Ă©lĂ” ĂŒnnepek, ha vannak ilyenek, megtĂĄmasztĂĄsi pontokkĂ©nt szolgĂĄlnak sokunk szĂĄmĂĄra, mĂ©g elbizonytalanĂ­tĂł hĂ©tköznapjaink sorĂĄn is. A jĂł ĂŒnnep erĂ”t adĂł esemĂ©ny. Érzelmeinkhez szĂłl elsĂ”sorban.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 29. oldal

Keszthelyi RenĂĄta
Hagyd otthon a pénztårcådat!
Egy nap a gyerekekért
  
Nem mindennapi Ă©lmĂ©nyekhez juthatott az a több mint ötezer gyermek, akik az orszĂĄg leghĂĄtrĂĄnyosabb helyzetĂ» kistelepĂŒlĂ©seirĂ”l Ă©rkeztek Budapestre november 21. Ă©s december 15. között, hogy egy felejthetetlen napot töltsenek a fĂ”vĂĄrosban.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 30. oldal
Szili Hajnalka
Zichy Mihály, „a rajzoló fejedelem”
  
ÖtvenĂ©ves a Magyar Nemzeti GalĂ©ria. A mĂșzeum az Ă©vfordulĂł tiszteletĂ©re idĂ”szaki kiĂĄllĂ­tĂĄsokkal örvendezteti meg lĂĄtogatĂłit. A Vaszary JĂĄnos Ă©letmĂ»vĂ©t bemutatĂł nagysikerĂ» tĂĄrlatot most egy Ășjabb követi „Zichy MihĂĄly, a rajzolĂł fejedelem” cĂ­mmel.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 32. oldal

K. K.
Mindennapos segĂ­tsĂ©g – nem mindennapi mĂłdon
A mentor szerepe a Zöld Kakas Líceumban
  
Mindenki könnyen zavarba jön, ha egy Ășj helyre kell beilleszkednie, kezdetben idegennek tĂ»nĂ” szabĂĄlyokhoz kell alkalmazkodnia ismeretlen emberek között. KĂŒlönösen igaz ez azokra a gyerekekre, fiatalokra, akik egyĂ©bkĂ©nt is nehezen fogadnak el szabĂĄlyokat.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 34. oldal
Kerényi Kata
Mindig egyedĂŒl
  
„...A vakbĂ©lmĂ»tĂ©temnĂ©l is sajnos altattak, Ă©s aztĂĄn fokozatosan Ă©szrevettem Ă©n ezeket a dolgokat, hogy az altatĂĄs miatt van tanulĂĄsi problĂ©mĂĄm. Mindig szorongtam. Nem mertem felelni, mert tudtam, hogy kiröhögnek, ha nem jĂłl mondok valamit
, szĂłval nehĂ©z, nagyon nehĂ©z errĂ”l beszĂ©lni.”

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 35. oldal

Keszthelyi RenĂĄta
Biztos, ami Biztos
Amikor a segítség idejében érkezik
  
A „Biztos kezdet” elnevezĂ©sĂ» program azĂ©rt indult, hogy megszĂŒletĂ©sĂŒk pillanatĂĄtĂłl ötĂ©ves korukig esĂ©lyt adjon azoknak a gyerekeknek, akik hĂĄtrĂĄnyos helyzetĂ» telepĂŒlĂ©seken illetve csalĂĄdokban Ă©lnek, Ă©s segĂ­tsĂ©g nĂ©lkĂŒl remĂ©nyĂŒk sem lenne egy biztatĂłbb jövĂ”höz.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 36. oldal
K. R.
GyerekhĂĄz a JĂłzsefvĂĄrosban
  
A Magdolna negyed JĂłzsefvĂĄros tĂĄrsadalmi Ă©s környezeti problĂ©mĂĄkkal egyik legjobban terhelt rĂ©sze. Az itt Ă©lĂ” kisgyermekes csalĂĄdok szĂĄmĂĄra nagy segĂ­tsĂ©get nyĂșjt az alig egy hĂłnapja megnyĂ­lt gyerekhĂĄz.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 37. oldal

BorbĂĄth Katalin
HiperaktivitĂĄs, tĂșlpörgĂ©s
  
A hiperaktiv gyerekek és felnÔttek alapvetÔ jellemzÔi: impulzivitås, mozgåsos nyugtalansåg, ållandóan jåró agy, figyelmetlenség, emlékezeti, tanulåsi zavarok, és szervezetlenség.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 38. oldal
(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
Testbeszéd-szafari
  
Dåvid olyan képességekkel rendelkezett, amelyekért sok férfi akår ölni is tudna. Csak odalépett egy nÔhöz, és a következÔ pillanatban még a legkeményebb ellenållås is megadta magåt.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 39. oldal

Kende TĂŒnde Anna
JĂł Ă©tvĂĄgyat! JĂł Ă©tvĂĄgyat?
  
Mennyire lehet egĂ©szsĂ©gesen Ă©lni? Erre kerestĂŒk a vĂĄlaszt KovĂĄcs LĂĄzĂĄrral, aki az egyik kereskedelmi csatornĂĄn mindennap megprĂłbĂĄl figyelmeztetni bennĂŒnket az egĂ©szsĂ©ges Ă©letmĂłdra.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 40. oldal
Riesz MĂĄria
ÖrömtrĂ©ning mindennapokra
A pozitĂ­v viszonyulĂĄs az Ă©lethez fejleszthetĂ”
  
Ha az emberek pozitĂ­vabban lĂĄtnĂĄk önmagukat, környezetĂŒket, mĂșltjukat, jelenĂŒket Ă©s jövĂ”jĂŒket, boldogabbak Ă©s sikeresebbek lennĂ©nek.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 42. oldal

Gigi
Szenvedélyes jåték, jåtékszenvedély
  
...Juli nyerĂ”automata-fĂŒggĂ” lĂĄny volt. Nem felejtem el megkövesedett arcĂĄt, beharapott szĂĄjaszĂ©lĂ©t, ahogy fĂ©mpĂ©nzdarabokkal etette a gĂ©pet, az meg elnyelte, csöngetett Ă©s vĂĄrta a következĂ” adagot.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 44. oldal
K. R.
Vissza a természethez!
  
A tĂ©li viszontagsĂĄgos idĂ”jĂĄrĂĄs elsĂ”sorban immunrendszerĂŒnket viseli meg, amelynek erĂ”sĂ­tĂ©se egyben egĂ©szsĂ©gĂŒnk vĂ©delme is – keressĂŒk meg a gyĂłgyĂ­tĂł növĂ©nyek közĂŒl a nekĂŒnk valĂłt!

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 45. oldal

(szerzĂ” nĂ©lkĂŒl)
EgyĂŒttmĂ»ködik a Magyar Vöröskereszt Ă©s a BKF
  
RendhagyĂł Ă©s egyedĂŒlĂĄllĂł egyĂŒttmĂ»ködĂ©si megĂĄllapodĂĄst Ă­rt alĂĄ a Magyar Vöröskereszt Ă©s a Budapesti KommunikĂĄciĂłs Ă©s Üzleti FĂ”iskola (BKF) december 14-Ă©n a fĂ”iskola uniĂłs forrĂĄsbĂłl Ă©pĂŒlt központjĂĄban.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 46. oldal
DombĂłvĂĄri GĂĄbor
LehetĂŒnk nyertesek is...
  
...mår az elsÔ, alkalmi forgatås közelebb vitt a mai bizonyossåghoz: ez a készítmény valóban az, aminek mondjåk.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 47. oldal

L.Gy.
Angyalszerepben
Ahol jåtszani, vigasztalni, hallgatni és beszélni is tudni kell
  
De ki segĂ­tsen?... Az ÖnkĂ©ntes SegĂ­tĂ” SzolgĂĄlat AlapĂ­tvĂĄny munkatĂĄrsai a Szent Margit KĂłrhĂĄzban mĂĄr 1998-ban önkĂ©ntes segĂ­tĂ” programba kezdtek.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 48. oldal
OrgovĂĄnyi AnikĂł
Évente egy fĂĄt ĂŒltethetnĂ©nk...
  
A repĂŒlĂ”gĂ©p lassan ereszkedni kezdett, s a ragyogĂł kĂ©k Ă©gbolt alatt feltĂ»nt a kĂ©kesszĂŒrke szmogtakarĂł, mely paplanszerĂ»en fedte be a vĂĄrost. Lejjebb ereszkedve belemerĂŒltĂŒnk a sĂ»rĂ» fĂŒstköd- felhĂ”be, s a szĂŒrkesĂ©gbĂ”l kivehetĂ”vĂ© vĂĄltak MexikĂł vĂĄros körvonalai.

Mentor - 2007/12. szĂĄm – 49. oldal

© 1998-2007 WWW.MENTORMAGAZIN.HU – A megújult Mentor Magazin honlapja. IMPRESSZUM
A honlap anyagai szabadon letölthetők. A különleges jogokat külön jelezzük.
Adminisztrátor: admin@mentormagazin.hu. A szerkesztőség címe: info@mentormagazin.hu