Mentor Magazin - 1118 Budapest, Mťnesi ķt 11-13. - Telefon/fax: 269-2730 - Telefon: 301-0077      Belťpťs - RegisztrŠciů - 2018. december 13., csŁtŲrtŲk
F’OLDAL R”LUNK HÕREK PROGRAMAJŃNL” A MAGAZIN ARCHÕVUM M…DIAAJŃNLAT PARTNEREINK
A MAGAZIN 
UgrŠs a legutůbbi kommentekhez!
Keresťs ebben a rovatban
A lap szŠmai
A lap rovatai
A lap szerzűi

A megnyitott lapszŠm: Mentor - 2008/5-6. sz√°m
Mentor, 2008/5-6. sz√°m 
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Lelki tréning
  
Lapunk ‚Äď amely oktat√°si profilja miatt illeszkedik a tan√©v rendj√©hez ‚Äď m√°jusi-j√ļniusi sz√°m√°val √∂sszevontan jelenik meg, mik√©nt az augusztus 20. ut√°n utc√°ra ker√ľl√Ķ tan√©vnyit√≥ j√ļliusi-augusztusi sz√°munk is. A ny√°ri vak√°ci√≥ ‚Äď mindenkinek √©lethelyzet√©b√Ķl k√∂vetkez√Ķen ‚Äď lesz, aki sz√°m√°ra hossz√ļnak √≠g√©rkezik √©s lesz, aki majd √ļgy √©rzi, pillanatok alatt elsz√°llt.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 3. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Jobban v√©di az EU a gyerekeket a netes vesz√©lyekt√Ķl
  
√öjabb n√©gy√©ves, a jelenlegin√©l is szigor√ļbb programot hagytak j√≥v√° a k√∂zelm√ļltban az Eur√≥pai Uni√≥ tagorsz√°gainak kultur√°lis √ľgyekkel foglalkoz√≥ miniszterei a gyermekeknek √°rt√≥ internetes t√∂rekv√©sek ellen.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 7. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Oláh György Nobel-díjas kémikus egyetemistákkal és középiskolásokkal találkozott
  
Egyetemi hallgat√≥kkal √©s k√∂z√©piskol√°s di√°kokkal is tal√°lkozott Ol√°h Gy√∂rgy, Nobel-d√≠jas k√©mikus azon a n√©h√°ny napon, amelyet hajdani egyeteme, a Budapesti M√Ľszaki Egyetem megh√≠v√°s√°ra Magyarorsz√°gon t√∂lt√∂tt m√°jus v√©g√©n √©s j√ļnius elej√©n.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 7. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
√Čretts√©gi 2008
m√°jus 5 ‚Äď j√ļnius 27.
  
2008. m√°jus 5-√©n, a magyar nyelv √©s irodalom, valamint a magyar, mint idegen nyelv √≠r√°sbeli vizsg√°kkal megkezd√Ķd√∂tt a 2007/2008. tan√©v tavaszi √©retts√©gi vizsgaid√Ķszaka,amely j√ļnius 27-√©n √©r v√©get (ez a k√∂z√©pszint√Ľ sz√≥belik utols√≥ vizsganapja).

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 8. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Egyre többen veszik fel a diákhitelt
  
A p√©nz√ľgyminiszternek a korm√°ny sz√°m√°ra k√©sz√≠tett jelent√©se szerint, a fels√Ķoktat√°sban folyamatosan n√Ķ azoknak a sz√°ma, akik felveszik a di√°khitelt, √©s dinamikusan cs√∂kken azok√©, akik ezt nem fizetik vissza.
Dar√≥czi D√°vid korm√°nysz√≥viv√Ķ a Di√°khitel K√∂zpont m√Ľk√∂d√©s√©r√Ķl sz√≥l√≥ jelent√©sr√Ķl az MTI-nek elmondta, hogy
a 2001-es indul√°s √≥ta t√∂bb mint 250 ezer hallgat√≥ vette ig√©nybe a di√°khitelt, √©vente nagyj√°b√≥l 20-25 ezer √ļj ig√©nyl√Ķ van.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 8. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Az els√Ķ hazai internetes tudom√°nyos t√©v√©csatorna
TTv TudásMédia
  
D√∂nt√Ķen a magyar kutat√°s-fejleszt√©s √©s oktat√°s k√©pvisel√Ķinek k√∂zrem√Ľk√∂d√©s√©vel interakt√≠v form√°ban mutatja be a tudom√°ny √©s technika eredm√©nyeit az els√Ķ magyar tudom√°nyos tematikus csatorna TTv Tud√°sM√©dia n√©ven.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 9. oldal

B. G.
J√∂v√Ķtervez√Ķ professzorok
A Professzorok az Eur√≥pai Magyarorsz√°g√©rt Egyes√ľlet k√ľld√∂ttk√∂zgy√Ľl√©se
  
A Professzorok az Eur√≥pai Magyarorsz√°g√©rt Egyes√ľlet 2007-ben nemzeti √©rt√©keink eur√≥pai megismertet√©se √©rdek√©ben szakmai programsorozatot ind√≠tott, amelynek els√Ķ rendezv√©ny√©t Debrecenben tartott√°k ‚ÄěA reform√°ci√≥, mint eur√≥pai √©rt√©k‚ÄĚ c√≠mmel.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 9. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Vizsg√°zik a k√©tszint√Ľ √©retts√©gi
  
A Fels√Ķoktat√°si Kerekasztal t√°rgyal a k√∂zelj√∂v√Ķben a k√©tszint√Ľ √©retts√©gi eddigi tapasztalatair√≥l ‚Äď jelentette be Arat√≥ Gergely, az oktat√°si t√°rca √°llamtitk√°ra.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 10. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Piacorient√°lt k√©pz√©sek indulnak 2009-t√Ķl
  
2009 lesz az els√Ķ √©v, amikor a piac ig√©nyeinek megfelel√Ķ k√©pz√©sek indulhatnak az iskol√°kban ‚Äď jelentette be B√≥kay Endre MSZP-s orsz√°ggy√Ľl√©si k√©pvisel√Ķ a k√∂zelm√ļltban.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 10. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
TITAN ‚Äď az informatikai k√©pess√©gek fejleszt√©s√©√©rt
  
M√°jus k√∂zep√©n a Magyar EU Fejleszt√©si Igazgat√≥tan√°cs (MEFIT), a magyar korm√°ny, a parlamenti p√°rtok k√©pvisel√Ķi √©s a Magyar V√°llalkoz√°sfejleszt√©si Alap√≠tv√°ny √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt egy√ľttm√Ľk√∂d√©si meg√°llapod√°s√°t √≠rtak al√° a TITAN kezdem√©nyez√©s felkarol√°s√°r√≥l.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 11. oldal

Mayer József
Agresszió az iskolában
  
A Blaha Lujza t√©ri k√©sel√Ķs kisfi√ļr√≥l, a t√°rs√°ra hal√°los K.O.-t oszt√≥ k√∂z√©piskol√°s di√°kr√≥l, a tan√°r√°t b√°ntalmaz√≥ tanul√≥r√≥l sz√≥l√≥ h√≠rad√°sok keltette felh√°borod√°s m√©g el sem csitult, a tan√©v v√©g√©n √ļjabb di√°kgyilkoss√°g sokkolta a k√∂zv√©lem√©nyt.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 12. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
K√©k Vonal elt√Ľnt gyerekek seg√≠t√©s√©re: 116-000
J√ļnius 1-j√©t√Ķl √ļj, ingyenesen h√≠vhat√≥ telefonsz√°m
  
Az Eur√≥pai Uni√≥ 2007-ben t√°rsadalmilag hasznos harmoniz√°lt szolg√°ltat√°sok el√©r√©s√©re 116-tal kezd√Ķd√Ķ hatjegy√Ľ telefonsz√°mok eur√≥pai haszn√°lat√°t hagyta j√≥v√°.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 15. oldal

B. G.
A tanul√°s szabads√°ga
  
A k√∂zelm√ļltban az EDGE 2000 Kiad√≥ √©s az Oktat√°skutat√≥ √©s Fejleszt√Ķ Int√©zet kiad√°s√°ban megjelent Carl R. Rogers ‚Äď H. Jerome Freiberg: A tanul√°s szabads√°ga c√≠m√Ľ k√∂nyve.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 16. oldal
Domokos Zsuzsa
Hagyom√°ny √©s meg√ļjul√°s
Interj√ļ dr. Kalm√°r P√°ln√©val, a j√°szap√°ti gimn√°zium igazgat√≥j√°val
  
J√°szap√°ti J√°sz-Nagykun-Szolnok megyei v√°roska. Nem a gazdas√°gi √©lete, hanem iskol√°i √©s gy√≥gyf√ľrd√Ķje miatt h√≠res a k√∂rny√©ken.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 20. oldal

H.Z.
Irány Európa!
  
A Leonardo program a szakismeret fejleszt√©s√©t, a folyamatos tanul√°st, a v√°llalkoz√≥i szellem √∂szt√∂nz√©s√©t, az innov√°ci√≥t √©s a nyelvtanul√°st helyezi el√Ķt√©rbe.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 24. oldal
M. I.
Új fogalmak a nevelésben
Iskolai zaklatás és fekete pedagógia
  
Hozz√°vet√Ķleg f√©l √©vsz√°zada ismert√©k fel munkapszichol√≥gusok az olyan, a munkahelyi kapcsolatokat m√©rgez√Ķ jelens√©geket, mint a munkat√°rsak k√∂z√∂tt tapasztalhat√≥ sz√≥beli agresszivit√°s k√ľl√∂nf√©le megnyilv√°nul√°sai.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 25. oldal

M. I.
Interkulturális készségek
A kult√ļr√°k k√∂z√∂tti p√°rbesz√©d √©v√©nek eur√≥pai programjaib√≥l
  
Kor√°bban m√°r jelezt√ľk, hogy az Eur√≥pai Bizotts√°g ‚Äď az Eur√≥pai Parlament √©s az Eur√≥pai Tan√°cs egyet√©rt√©s√©vel ‚Äď a 2008-as esztend√Ķt a kult√ļr√°k k√∂z√∂tti p√°rbesz√©d √©v√©nek nyilv√°n√≠totta.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 26. oldal
Adamikné dr. Jászó Anna
Bod Péter emlékezete
  
√Āprilisi sz√°munkban arr√≥l sz√°moltam be, hogy egy form√°l√≥d√≥ k√∂z√∂ss√©g fejet hajtott Kazinczy eml√©ke el√Ķtt: megnyitott√°k A Magyar Nyelv M√ļzeum√°t Sz√©phalmon, S√°toralja√ļjhely k√∂zel√©ben.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 27. oldal

K√∂vesi √Āgota
Korszer√Ľ inform√°ci√≥k ‚Äď mentorl√°nccal
  
Szentendre a hagyom√°nyaival, k√ľl√∂nleges √©p√ľleteivel, kanyarg√≥s utc√°ival igazi turistal√°tv√°nyoss√°g.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 28. oldal
Gyarmati Szab√≥ √Čva
A tud√°s √©s a m√Ľvelts√©g az √©rv√©nyes√ľl√©s √ļtja
interj√ļ Hiller Istv√°n oktat√°si √©s kultur√°lis miniszterrel
  
Aligha vitathat√≥, hogy a gazdas√°g fejl√Ķd√©s√©nek √©s az emberek boldogul√°s√°nak egyar√°nt legfontosabb garanci√°ja a kornak megfelel√Ķ (szak)tud√°s, k√©pzetts√©g.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 30. oldal

G√°sp√°r Kinga
Meg√ļjul√≥ feln√Ķttk√©pz√©s
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán
  
B√∂lcs√©szettudom√°nyi √©s t√°rsadalomtudom√°nyi alap- √©s mesterk√©pz√©seink, valamint doktori iskol√°ink Magyarorsz√°g vezet√Ķ egyetemei k√∂z√© rangsorolnak benn√ľnket ezeken a ter√ľleteken.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 33. oldal
Szili Hajnalka
Harmincéves a Tisza-tó
  
Az aranyl√≥ napsug√°r simogat√≥ melege a v√≠z mell√© cs√°b√≠t benn√ľnket.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 34. oldal

Dr. Kir√°ly P√©ter
A kutya vacsor√°ja
  
A ny√°ri sz√ľnid√Ķt sok gyermek vid√©ken t√∂lti a rokonokn√°l vagy falusi t√°borban, ahol k√∂nnyen √∂sszebar√°tkozhat egy kiskuty√°val vagy kiscic√°val.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 36. oldal
Riesz M√°ria
A kiégés
avagy korunk (menedzser)betegsége
  
Az ut√≥bbi √©vtizedekben sz√°mos kutat√°s foglalkozott azzal a t√ľnetegy√ľttessel, melyet ma ki√©g√©si, vagy burnoutszindr√≥m√°nak neveznek.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 40. oldal

Pétercsák Maxim
Amikor az id√Ķ √©s a zene nek√ľnk dolgozik
A tanulás szervezése is megtanulható
  
Sz√°mos di√°k r√©me a vizsgaid√Ķszak. Annak k√∂zeledt√©vel el√Ķbb-ut√≥bb mindannyian elkezdj√ľk √©rezni az id√Ķ szor√≠t√°s√°t.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 42. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Kulisszatitkok
Kit√Ľn√Ķ csapatmunka a MindenTanul√°s kamer√°i m√∂g√∂tt
  
Mintegy huszon√∂t √≥r√°nyi dokumentumfilm, akad√©mikusok, a legkiv√°l√≥bb szakmai el√Ķk√©sz√≠t√©s, sz√°mos k√ľls√Ķ helysz√≠n, tapasztalt riporterek, szerkeszt√Ķk, gy√°rt√°svezet√Ķk, a legmodernebb telev√≠zi√≥s technika ‚Äď √≠gy √°ll √∂ssze a Duna TV1, illetve a Duna TV2 csatorn√°n febru√°r k√∂zep√©n indult ismeretterjeszt√Ķ sorozat, a MindenTanul√°s szakmai st√°bja √©s annak munk√°ja, az eredm√©nyekr√Ķl pedig 110 ezer n√©z√Ķ gy√Ķz√Ķdik meg ad√°sonk√©nt.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 43. oldal

Matis
J√≥kor, j√≥ helyen, j√≥ id√Ķben
Mindenkiben ott rejlik a tehetség, csak meg kell látni
  
A Csepel-sziget legd√©libb kistelep√ľl√©s√©n, a k√©t Duna√°g √∂lel√©s√©ben fekv√Ķ Mak√°don az iskol√°ban nincs √ļsz√°soktat√°s, noha a term√©szeti k√∂rnyezet t√°lalja ezt a lehet√Ķs√©get.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 44. oldal
(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
A fut√°s mindenek felett
  
Az eg√©szs√©g √©s a rendszeres sport szorosan √∂sszef√ľgg egym√°ssal.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 47. oldal

Borb√°th Katalin
Visszatérés a valóságba
  
Laci nyolc√©ves v√©kony, barna haj√ļ, √°lmodoz√≥ kisfi√ļ, sz√≠vesen fant√°zi√°l p√≥kember kalandokr√≥l. Sz√ľlei m√°r √≥vod√°s kor√°ban sz√©tv√°ltak.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 48. oldal
Wagler M√°ria
Krist√°lytiszta hegyi leveg√Ķben
  
Vas megy√©ben, az Alpok keleti ny√ļlv√°nyain, Velem k√∂zs√©g hat√°r√°ban hat √©vvel ezel√Ķtt Nov√°k Tam√°s √ļgy hat√°rozott, hogy a krist√°lytiszta hegyi leveg√Ķvel k√∂r√ľl√∂lelt k√∂rnyezetben √ľd√ľl√Ķfalut l√©tes√≠t.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 49. oldal

Gigi
‚ÄěHajl√©ktalanok Iskol√°ja‚Äú
  
A Wesley J√°nos Lelk√©szk√©pz√Ķ F√Ķiskola egyik tanterm√©ben forgatunk az m2 csatorn√°n fut√≥ Eg√©szs√©gszerv√≠z leg√ļjabb ad√°s√°hoz.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 50. oldal
L. Gy.
Gyógyító mozgás mindenkinek
  
M√≠g a gyerekek csak ‚Äěgy√≥gytesinek‚ÄĚ bec√©zik, tan√°rn√Ķj√ľk, Kisfalvi Zsuzsanna k√∂vetkezetesen a hivatalos nev√©n emlegeti a gy√≥gytestnevel√©st.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 52. oldal

(szerz√Ķ n√©lk√ľl)
Nem mindig a stressz a hib√°s
A gyerekek éjszakai ágybavizelése gyógyítható
  
Az International Children‚Äôs Continence Society (ICCS − Gyermekek vizel√©si probl√©m√°ival foglalkoz√≥ nemzetk√∂zi szakmai szervezet) szerint az √©jszakai √°gybavizel√©s (enuresis nocturna), √∂t√©vesn√©l id√Ķsebb kor√ļ gyermekek eset√©ben k√°rosodott idegrendszeri, meg√©rt√©si funkci√≥k zavar√°val √©s √©bred√©si neh√©zs√©ggel j√°r egy√ľtt.

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 54. oldal
Orgoványi Anikó
Környezetvédelem nyáron is
  
Napoz√°s vagy √°rny√©kba h√ļz√≥d√°s? Palackos italok vagy csapv√≠z?

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 55. oldal

Uzsalyné dr. Pécsi Rita
√Črt√©kel√©s ‚Äď hatalom
A tan√°r, a f√Ķn√∂k, vagy a csal√°d dolga?
  
M√°jus- j√ļnius: gyermekkorom eml√©kei ‚Äď majd kicsattan√≥ term√©szet, hosszabb nappalok, teh√°t hosszabb b√ļj√≥csk√°k, bicikliz√©sek, hanc√ļroz√°sok, vir√°gillat, r√∂vidnadr√°g, utols√≥ √≥r√°k besz√©lget√©ssel, j√°t√©kkal, m√©g egy kis tanul√°s, de l√°tjuk m√°r a v√©g√©t: √ď‚Äď I√ď ‚Äď CI√ď ‚Äď √ĀCI√ď ‚Äď K√ĀCI√ď ‚Äď AK√ĀCI√ď ‚Äď VAK√ĀCI√ď!

Mentor - 2008/5-6. sz√°m – 56. oldal
© 1998-2007 WWW.MENTORMAGAZIN.HU – A megķjult Mentor Magazin honlapja. IMPRESSZUM
A honlap anyagai szabadon letŲlthetűk. A kŁlŲnleges jogokat kŁlŲn jelezzŁk.
AdminisztrŠtor: admin@mentormagazin.hu. A szerkesztűsťg cŪme: info@mentormagazin.hu